Ще бъде ли забранено дивото къмпингуване и възможно ли е

...
Ще бъде ли забранено дивото къмпингуване и възможно ли е
Коментари Харесай

Ще има ли ясен регламент за дивото къмпингуване?

Ще бъде ли неразрешено дивото къмпингуване и допустимо ли е палатка да се опъне в гората с eсeмeс или против седмична карта? Нуждата от правила за природосъобразното летуване още веднъж стана настояща след напрежението край екоплаж " Корал " това лято.

Десетки къмпинги по Черноморието съществуват полулегално поради тромави процедури по узаконяването им. Палатки и каравани са опънати без позволение в частни парцели и горски земи. Сред противоречивите места е и територията към единия от трите екоплажа – " Корал ".

Там всички настояват, че са неотдавна, само че под дърветата могат да се видят барбекюта, даже походни кухни. Огнища на два пъти са палили това лято гората, а тук пожарна кола мъчно може да влезе.

" Не можеш да се разходиш там. Последните две години там е като тоалетна. Това не е къмпинг просвета ", разяснява Емил Съриев – къмпингар.

Оказва се, че не всички, които желаят да почиват без улеснения, фактически се лишават от тях.

" Дебнат ме, като отида да вземем за пример някъде, напусна къмпинга, влизат изпод в баните, тоалетните ", означи Мария Господинова - шеф на къмпинг.

На " Корал " настояват, че са основали строги правила за къмпингуване в зоната и са подготвени да си заплащат за отмора в гората, стига да е регламентирано.

" Изключително значимо е къмпирането да не е в забранителен режим, а да е в регулация. Може да има целогодишен или седмичен, или на каквато и да е база къмпинг билет ", съобщи Мирослава Петрова от съдружие „ Да запазим Корал”.

" За да може да има къмпинг, там в действителност режимът би трябвало да бъде много по-облекчен от това да построиш постройка ", показва кметът на община Царево Георги Лапчев.

Общините да дефинират местата, да има кемпер стопове и зони за пренощуване, само че и високи санкции са част от другите оферти.

Очаква се до края на годината измененията да бъдат импортирани за разглеждане от Министерски съвет, с цел да бъдат приложени идващото лято. Ако обаче не се стигне до единодушие, са вероятни митинги.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР