Ще бъдат взети повторни кръвни проби от животните на Ана

...
Ще бъдат взети повторни кръвни проби от животните на Ана
Коментари Харесай

Взимат повторни кръвни проби от опазеното от фермерката Ана Петрова стадо в Болярово

Ще бъдат взети повторни кръвни проби от животните на Ана Петрова от град Болярово. Това стана ясно по време на среща на заместник-министъра на земеделието, храните и горите доцент доктор Крум Неделков със стопанката и нейните юристи.

" Лично съм подготвен да спомагам на сътрудниците от Българската организация по сигурност на храните и да вземем пробите дружно. Ще изготвим проект за деяние и имате цялостна поддръжка от наша страна ", съобщи доцент доктор Неделков.

Ана Петрова и юристите й обявиха, че благодарят за проведената среща и за това, че служебното държавно управление внася нова линия за решаването на въпроса, който залежава от 2018 година

Във връзка с тематиката за обезщетение на фермерката, заради пропуснати изгоди стана ясно, че ще бъде потърсена и опция за финансово подкрепяне.

Вчера Върховният административен съд призна дефинитивно, че чумата в овцефермата на Ана Петрова от Болярово. Върховен административен съд анулира заповедта на ОДБХ-Ямбол за заличаването на фермата на Ана и изтребване на всички животни в нея.

От министерството припомниха, че през юли 2018 година БАБХ разгласи 7 огнища на чума по дребните преживни животни в общ. Болярово, обл. Ямбол и в с. Кости, общ. Царево, обл. Бургас. По тази причина бе издадена заповед за евтаназиране на животните в региона, където отглеждането на животни е главен занаят на хората. Заради заболяването бяха унищожени над 2000 животни. Стадото на Ана Петрова обаче беше опазено от доброволци.

През 2018 година, когато екипи на Българската организация по сигурност на храните евтаназираха овцете и козите в Странджа, Ана и Тодор Петрови от Болярово, дружно с доброволци отхвърлиха да позволен ветеринарите, пристигнали да избият животните във фермата им.

 Войната против козешката чума: по какъв начин ни налази Виж още

Неколкократните опити за влизане в животновъдния обект бяха несполучливи, а в това време Ана Петрова заведе дело пред Административния съд в Ямбол против дейностите на БАБХ. Тя бе безапелационна, че шест месеца след установените съмнителни проби за чума по дребните преживни животни чума по дребните преживни животни, няма смъртни случаи, а в това време стадото й се е нараснало със 70 агнета.

Междувременно фермата на Ана Петрова бе юридически заличена и бяха издадени няколко заповеди за избиването на животните й.

Участие в диалозите през днешния ден взе и изпълнителният шеф на БАБХ доцент доктор Деян Стратев. Той заявява цялостна поддръжка и подготвеност за деяние по проблема. Доц. Стратев съобщи още, че новото управление на Агенцията ще работи за и в интерес на жителите в цялостна съгласуваност с МЗХГ.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР