Ще бъдат преразгледани двайсет и пет дела по случаи на

...
Ще бъдат преразгледани двайсет и пет дела по случаи на
Коментари Харесай

След среща с вътрешния министър: Ще бъдат преразгледани 25 дела на шофьори убийци

Ще бъдат преразгледани двайсет и пет каузи по случаи на починали в произшествия деца. Това споделиха пред публицисти опечалени родители след среща с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Предстои последваща среща, на която би трябвало да участват представители на парламентарни групи, на прокуратурата, на КАТ и други институции, от които зависят законови промени, сподели Петя Иванова, майка на починало дете. По думите ѝ делата ще бъдат прегледани доста деликатно, защото има „ потресаващи “ случаи.

Настояваме да се криминализира отводът от тестване за алкохол и опиати, единомислещи са родителите. Когато има ликвидиране вследствие на шофиране с превишена скорост, да не се квалифицира като ликвидиране по несъобразителност, упорстват още родителите.

Делата да се гледат по бърза процедура, тъй като някои не престават с години, сподели още Иванова.



Родителите приканиха институциите отговорно да си правят работата, да работят дружно, с цел да се опазят децата.

Радка Петкова, майка на умрял в злополука, уточни, че друго тяхно искане е при настъпило пътнотранспортно произшествие, до 10 мин. след идването на длъжностно лице на мястото на случая да бъдат уведомявани околните на потърпевшите. Да се вкарат рационални и оптимални периоди за издаване на първа, тройна и петорна експертиза, тъй като все още, по думите ѝ, няма период. Да се разширят пълномощията на юристите, които да им разрешат достъп до експертизите, добави Петкова. Тя описа, че дни след злополуката със сина й, колата не е била покрита, била е отваряна, имало е разпилени движимости.

Родителите показаха мнение, че участниците в срещата са били извънредно съпричастни.

„ Аз персонално съм извънредно ядосан на всичко, което се случва по пътищата. Затова за мен оправянето с този проблем е приоритет “, съобщи министър Стоянов, оповестиха от пресслужбата на Министерство на вътрешните работи след срещата с родителите. Министър Стоянов се срещна с всеки един от случаите на присъствалите на срещата и пое ангажимент да наблюдава развиването му, както и какви ограничения са подхванати от органите на реда. Вътрешният министър застана твърдо зад предложенията за промени в Наказателния кодекс, с които причиняването на гибел на пътя след приложимост на алкохол и опиати да се смята за съзнателно ликвидиране. „ В последна сметка решението ще се вземе от Народното събрание, само че чувствам, че има настройка това да се случи “, посочи той.

Министър Стоянов е безапелационен, че битката с войната по пътищата сега е приоритет освен за Министерство на вътрешните работи, само че и за цялото държавно управление. Той уточни, че Министерство на вътрешните работи е показало комплекс от ограничения, свързани с сигурността на придвижването.

В срещата участваха още шефът на Главна дирекция „ Национална полиция “ основен комисар Атанас Илков, представители на КАТ, както и виновните за законодателните оферти дирекции в министерството, допълниха от пресслужбата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР