Ще бъдат осигурени и средства за учебници, учебни комплекти и

...
Ще бъдат осигурени и средства за учебници, учебни комплекти и
Коментари Харесай

Кабинетът отпусна 79 млн. лв., за да осигури безплатни учебници за всички ученици от есента

Ще бъдат обезпечени и средства за учебници, образователни комплекти и за достъп до електронно четими учебници по образователните предмети: майчин език, вяра и хореография за всички възпитаници от първи до 12-и клас, които учат тези предмети, заяви пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Това ще се случи от образователната 2024/2025 година. Досега се осигуряваха гратис познавателни книжки за децата от първа до четвърта възрастова група и учебници, образователни комплекти и достъп до електронно четими учебници по общообразователните образователни предмети за учениците от първи до седми клас.

Целта е по този метод да се даде еднакъв достъп до обучение на всички възпитаници и да се подсигурява достъпът им до качествено учебно обучение.

С друго решение на държавното управление от през днешния ден се отпускат спомагателни 2 212 542 лева за възстановяване на материално-техническата база на професионални гимназии в разнообразни области на страната. Средствата ще оказват помощ за обновяването и модернизирането на районната просветителна инфраструктура в България, което стартира по Оперативната стратегия " Региони в напредък " 2014-2020 година

Средствата в размер на 110 967 966 лева безплатно финансиране по оперативната стратегия предоставиха опция на Министерството на образованието и науката да стартира модернизацията на 103 учебни заведения в Северозападен, Северен централен, Североизточен, Югоизточен, Южен централен и Югозападен региони, както и в София-град.

В процеса на осъществяване на дейностите по тяхното възобновяване се откри дефицит на средства за осъществяването на ремонтите.

Одобреното от държавното управление в допълнение финансиране ще разреши постройките и на тези гимназии да придобият нов образ, който ще способства за повишение привлекателността и качеството на професионалното обучение и образование в страната.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР