“Ще бъдат изплатени по 100 лева великденски добавки на всички

...
“Ще бъдат изплатени по 100 лева великденски добавки на всички
Коментари Харесай

Петя Малакова: Ще бъдат изплатени по 100 лева великденски добавки на всички пенсионери

“Ще бъдат изплатени по 100 лв. великденски добавки на всички пенсионери, които получават пенсии до линията на беднотия от 526 лв. за да бъдат подкрепени хората с най-ниски приходи. Те ще бъдат обезпечени от бюджета на държавното публично обезпечаване, защото плановете на Националния застрахователен институт (НОИ) демонстрираха, че това е допустимо. “ Това сподели Петя Малакова – шеф на отдел „ Обществено обезпечаване “ в дирекция „ Трудово право, публично обезпечаване и условия на труд “ към Министерството на труда и обществената политика (МТСП). Тя беше посетител в взаимната графа на МТСП и Дарик Радио „ Социалната страна “.

Малакова означи, че изплащането на великденските добавки не заплашва осъвременяването на пенсиите от 1 юли с 11%, защото то е обезпечено от Кодекса за обществено обезпечаване и средства за него са планувани в Закона за държавното публично обезпечаване.

Експертът на МТСП даде образци за изгодите от общественото обезпечаване, което обезпечава на хората освен пенсии, само че и средства от разнообразни типове компенсации при загуба на приходите от труд преди пенсионна възраст.

Малакова изясни правото на приемане на компенсации за безработица, майчинство, трудова акцидент, краткотрайна нетрудоспособност, бременност, раждане, развъждане на дете и други, както и на другите типове пенсии, в това число и наследствените.

Петя Малакова сложи акцент върху така наречен солидарна система. При нея работещите внасят избран % вноски в страната, която употребява средствата за обезщетение или пенсия на различен нуждаещ се жител в същия миг.

С съответни образци, свързани с компенсацията при майчинство, както и със наложителното пенсионно обезпечаване като детайл на държавното публично обезпечаване и спомагателното наложително пенсионно обезпечаване в пенсионни фондове, тя даде отговори на въпросите „ Защо е нужна сходна солидарна система? “ и „ Защо е значимо всеки жител да се обезпечава? “
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР