Щатският долар в четвъртък сутринта поскъпва спрямо еврото, паунда и

...
Щатският долар в четвъртък сутринта поскъпва спрямо еврото, паунда и
Коментари Харесай

Еврото и паундът пострадаха от военната ескалация в Украйна

Щатският $ в четвъртък сутринта нараства по отношение на еврото, паунда и малко поевтинява във връзка с японската йена на фона на ескалацията на военната обстановка в Украйна. Европейските валути и фондовите пазари пострадаха от обичайното при рецесии увеличено търсене на по-безопасни убежища като йената, $ и златото.

Към 10 часа българско време курсът на общата европейската валута по отношение на $ спадна с 0,57% и едно евро се разменя на пазара против $1,1243 в сравнение с $1,1307 за евро в края на предходната сесия.

Цената на американската валута по отношение на японската се намали с 0,27% - до 114,61 йени за $ против 115,01 йени за долар при закриване на търговията в сряда.

Британската лира стерлинг в четвъртък сутринта поевтинява с 0,49% до равнище на търговия от $1,3481 за паунд.

Австралийският $ спада с 0,58% до $0,7192.

Индексът ICE, който демонстрира динамичността на $ по отношение на шест валути (еврото, швейцарският франк, йената, канадският $, лирата стерлинг и шведската крона), нараства с 0,5%, а по-широкият доларов показател WSJ се повишава с 0,35%.

Пазарното внимание е ориентирано към развиването на обстановката в Източна Европа. Руският президент Владимир Путин, откакто призна независимостта на Донецката и Луганската национални републики във вторник, реши да стартира специфична военна интервенция в четвъртък сутринта. Президентът на Украйна Владимир Зеленски разгласи въвеждането на военно състояние в цялата страна.

Търговците също наблюдават за вероятни сигнали от ЕЦБ по отношение на вероятностите на паричната политика на еврозоната, защото инфлационният напън продължава да пораства. Въпреки това се усилват залозите, че Европейската централна банка ще заеме по-предпазлива позиция заради рисковете, подбудени от развиването на украинската рецесия.

Пазарът към момента чака повишаване на лихвите с 10 процентни пункта на срещата на ЕЦБ през юли, само че прогнозите за ново нарастване с 50 п.п.в края на тази година започнаха да отслабват, написа Trading Economics.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР