Щатският долар се засилва спрямо еврото, британската лира и йената

...
Щатският долар се засилва спрямо еврото, британската лира и йената
Коментари Харесай

Доларът поскъпва след данните за инфлацията в САЩ

Щатският $ се ускорява по отношение на еврото, английската лира и йената в петък сутринта след данните за 40-годишна рекордна инфлация в Съединени американски щати през януари.

Към 9:35 часа българско време общата европейска валута поевтинява по отношение на $ с 0,34% - до $1,1382 за едно евро спрямо $1,1428 за евро в края на предходната сесия.

Спрямо японската валута пазарният курс на американските пари се увеличи с 0,04% - до 116,04 йени за $ от 116,01 йени в сарая на търговията в четвъртък. Вчера Банката на Япония предприе ограничения за ограничение на растежа на доходността на държавните облигации, като по този метод удостовери, че не възнамерява да стартира нормализиране на паричната политика.

Британският фунт стерлинг през днешния ден се намали с 0,14% по отношение на $ до и се търгува по $1,3531 за едни паунд спрямо $1,3557 за паунд при затваряне на сесията в четвъртък.

Австралийският $ спадна по отношение на американската валута с 0,74% до $0,7114 от $0,7167.

Индексът ICE показател, показващ динамичността на $ по отношение на шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски $, лира стерлинг и шведска крона) през днешния ден прибавя 0,42%, а по-широкият доларов показател WSJ губи 0,24%.

Потребителските цени (индекс на CPI) в Съединени американски щати през януари са скочили със 7,5% в съпоставяне със същия месец на предходната година, заяви американското Министерство на труда. По този метод инфлацията е достигнала рекордно високо равнище от 1982 г.насам. Ръстът на потребителските цени се форсира от 7% през декември, надминавайки консенсуса на анализаторите за ивфлация от 7,3%.

Повишаването на инфлацията покачва упованията за по-агресивно стягане на паричната политика от страна на Федералния запас, отбелязва Market Watch.

Президентът на Банката на Федералния запас на Сент Луис - Джеймс Балард, сподели пред Bloomberg в четвъртък, че е подготвен да поддържа нарастване от 100 базисни точки на главния лихвен % още през първата половина на годината, т.е. за идващите три срещи, които ще се проведат през март, май и юни.

Японската централна банка разгласи в четвъртък готовността си да закупи 10-годишни държавни облигации в безграничен размер при 0,25% годишна рента идващия понеделник, 14 февруари. Банката на Япония ще прибегне до сходни дейности за първи път от 2018 година, с цел да избегне повишението на доходността над допустимата граница, отбелязва Bloomberg.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР