Щатският долар поскъпва спрямо еврото, йената и британската лира стерлинги

...
Щатският долар поскъпва спрямо еврото, йената и британската лира стерлинги
Коментари Харесай

Еврото, паундът и йената отстъпват пред засилващия се долар

Щатският $ нараства по отношение на еврото, йената и английската лира стерлинги на търга по време на валутната търговия в сряда сутринта.

Индексът ICE, който демонстрира динамичността на $ по отношение на шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски $, лира стерлинги и шведска крона), през днешния ден се увеличи с 0,24%, а по-широкият показател на $ WSJ - с 0,17%.

Към 10 часа българско време общата европейска валута се разменя на пазара по курс 1,0690 $ за едно евро спрямо 1,0703 $ за евроо в края на предходната сесия.

Стойността на американската валута по отношение на японската в това време се увеличи до 133,28 йени за $ от 132,59 йени за долар при закриване на търговията във вторник.

Вече няколко сесии йената се търгува по отношение на $ на най-ниското равнище от април 2002 година заради съществено противоречие сред действията и проектите на централните банки на Съединени американски щати и Япония. По-рано тази седмица ръководителят на японската централна банка удостовери готовността си да резервира сегашната стимулираща парична политика, с цел да сътвори условия за постоянна инфлация в страната.

Британската лира стерлинг в сряда сутринта се намали във връзка с $ до $1,2568 за едни паунд спрямо $1,2592 за паунд в края на предходния борсов ден.

Фокусът на пазара е върху срещата на Европейската централна банка, която ще се организира в Амстердам в сряда и четвъртък. Инвеститорите предвиждат повишаване на лихвения % по депозитите от ЕЦБ не по-рано от съвещанието през юли и този път ще чакат изказвания от регулатора за момента на привършване на програмата за назад изкупуване на активи.

Освен това търговците чакат данни за инфлацията в Съединени американски щати за май, които Министерството на труда на страната ще разгласява на 10 юни. Консенсусът на анализаторите допуска, че растежът на потребителските цени в Съединените щати предишния месец остана на равнището от април от 8,3%, отбелязва Trading Economics. Базовата инфлация, като се изключи разноските за храна и сила, се чака да се забави до 5,9% през май от 6,2% през април.

Данните за инфлацията са основни за решенията на Федералния запас по отношение на бъдещата посока на паричната политика. Въпреки известно закъснение, инфлацията в Съединени американски щати към момента е прекомерно висока, с цел да възпре американския парично-кредитен регулатор от по-нататъшно стягане на политиката.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР