Щатската валута се радва на изключителна сила през последните месеци

...
Щатската валута се радва на изключителна сила през последните месеци
Коментари Харесай

Как силният долар може да вкара световната икономика в рецесия?

Щатската валута се радва на изключителна мощ през последните месеци - поради упованията Фед да продължи с политиката си на увеличение на лихвите, както и заради геополитическото напрежение и продължаващата война в Украйна. Дори за могъщия Microsoft 595 милиона $ са доста пари. С толкоз бяха понижени продажбите на софтуерния колос през последното тримесечие от все по-силния щатски $.

Наистина, необятен кръг американски компании с огромна капитализация понижават прогнозите си заради спад в репатрираните облаги, който е резултат от силата на $.И въпреки всичко краткосрочните трендове в продажбите и облагата са единствено " върха на айсберга ", когато става дума за въздействието на укрепващия $. От надалеч по-голямо значение са евентуално нездравословните световни стопански резултати, които валутното напрежение провокира. Финансовите съветници, които са били самодоволни във връзка с тези опасности, би трябвало да извърнат внимание на това в този момент, когато е ясно, че Федералният запас ще продължи да покачва лихвените проценти, метод на деяние, който евентуално ще подтиква $ още повече.

Минали проблеми със мощния $

Много стратези на Уолстрийт не са били в бизнеса задоволително дълго, с цел да си спомнят по какъв начин валутна рецесия провокира срив на фондовите пазари през 1987 година, което накара министъра на финансите Джеймс Бейкър да организира незабавни търговски и валутни срещи със своите сътрудници в Европа. Десетилетие по-късно сривът на тайландския бат докара до още един провал на международния пазар.Промените на валутните пазари още веднъж могат да заплашват да провокират безпорядък. Индексът на щатския $ се увеличи от 92 на 109 през последните 12 месеца. Еврото, йената и други съществени валути в този момент са на повече от 20-годишно дъно по отношение на $.

Китайският юан наподобява изключително рисков в последно време. Откакто ръководителят на Федералния запас Джером Пауъл зае по-яростна позиция в Джаксън Хоул предишния петък, китайската валута падна до двегодишно дъно по отношение на $.Майк Грийн, портфолио управител от Simplify Asset Management, не пести думи, когато става въпрос за новия валутен риск. Продължаващата мощ на $ " има капацитет в действителност да дестабилизира международните пазари ", сподели Грийн. Експертът предизвести още, че е прекомерно рано да се тревожим за " цялостна рецесия ", само че добави, че " доста хора в моя свят, макросвета, приказват за $ и неговите въздействия ".

Държави като Германия явно се насочват към рецесия, като неотдавна оповестиха месечен търговски недостиг за първи път от повече от 30 години, с помощта на скока на цените на вноса, изострени от слабото евро. Търговските дефицити не са безусловно сигнал за спешни условия, само че тази идна зима Германия евентуално ще направи съкращения в употребената в стопанската система електрическата енергия, защото се отхвърля от съветските енергийни доставки, добавяйки към валутните проблеми.

Може би никой няма да загуби повече от мощния $, в сравнение с нововъзникващите пазари в Азия, Близкия изток и Африка. (Напротив, нововъзникващите пазари в Латинска Америка са тежки експортьори на разнообразни артикули и такива експортьори се възползват от укрепването на валутните запаси, макар че това може да докара до това, което е известно като Проклятие на естествените ресурси).В Африка и Близкия изток народи като Нигерия, Гана, Египет и Турция понижават запасите си в долари в опит да се защитят против още по-дълбок провал на своите валути. Проблемни точки като Шри Ланка и Пакистан към този момент са под сериозен напън в Азия и други народи в този район може да последват образеца им.

Пресъхващи запаси

Тези народи изразходват валутни запаси, с цел да заплащат за импорт на по-високи цени. Широка гама от артикули се правят оценка в долари, а разноските за сила, храна и първични материали притъпяват икономическата интензивност по целия свят. Международният валутен фонд (МВФ) неотдавна означи, че " кумулативните изходящи потоци от нововъзникващите пазари (до момента през 2022 г.) са били доста огромни, към 50 милиарда $ ".Карим Ел Нокали, капиталов пълководец в Schroders, показва войната в Украйна и последвалия скок в цените на силата и селскостопанските цени като основно предизвикателство за доста народи.

" Колкото по-дълго продължава войната, толкоз по-голямо напрежение ще сътвори тя за другите нововъзникващи пазари ", предизвестява той.
 Кои акции ще се възползват от по-слаб $?
Кои акции ще се възползват от по-слаб $?

Има два фактора, които се чака съществено да натежат върху зелените пари

И въпреки всичко огромна част от казуса на валутните пазари може да се отдаде и на " разликите " в лихвените проценти, защото Съединени американски щати покачват лихвените проценти по-бързо от другите централни банки. Валутите са склонни да се движат към пазари, където доходността на закрепения приход е най-висока. И съдейки по забележките, направени от Пауъл в петък, референтните лихвени проценти в Съединени американски щати може да продължат във възходяща наклонност по-дълго, в сравнение с се очакваше неотдавна.В речта си в петък в Джаксън Хоул, Уайо, Пауъл се обърна към призрака на Пол Волкър, напомняйки на вложителите, че работата на Фед " би трябвало да бъде да разбие хватката на инфлационните упования ".

Преди четири десетилетия някогашният ръководител на Федералния запас усили лихвените проценти толкоз високо, че последва дълбока криза. Това в последна сметка беше належащо, защото прекомерно плахият Фед беше оставил инфлацията да се задържи на високи равнища прекомерно дълго.

" Пауъл не желае да направи същата неточност, като стартира с страхливо повишение на лихвените проценти ", споделя Майкъл Шелдън, основен капиталов шеф на RDM Financial Group.Все отново Пауъл сигурно има поради икономическите опасности, свързани с прекомерно рестриктивната парична политика. Както стратегът на BlackRock за закрепени приходи Рик Ридър повтори в записка до клиентите в петък, " макар че е безусловно неотложно Федералният запас да овладее настоящия висок % на инфлация, ние сме загрижени за капацитета централната банка да прекали със стягането. " Докато Пауъл е напълно фокусиран върху спирането на цикъла на инфлацията, той също по този начин следи все по-очевидното икономическо закъснение, което в този момент е в ход, както и рисковете, свързани с прекомерно мощния $.

Съединени американски щати против света

По-нататъшните нараствания на лихвените проценти в Съединени американски щати, карат централните банки на други места да обмислят съразмерни равнища на покачвания на лихвените проценти, с цел да предотвратят по-нататъшно разширение на лихвените диференциали.

" В доста нововъзникващи и развити пазари политиката на централната банка има по-малко смисъл в подтекста на икономическите усложнения. Те са принудени да пазят своите валути, вместо да избират да поддържат ниски лихвени проценти ", споделя Грийн от Simplify.Разбира се, стопанската система на Съединени американски щати също има огромна изгода от постоянния $. Покачването на цените за доста артикули да вземем за пример би подхранвало още по-висока настояща инфлация, в случай че доларът беше по-слаб. Грийн отбелязва, че " изискванията за търговия ясно са се трансформирали в интерес на Съединени американски щати ".

Нокали от Schroders допуска, че вложителите, фокусирани върху локални акции, може да стартират да усилват теглата измежду акциите с дребна и междинна капитализация. По-малките компании са склонни да извличат по-голяма част от продажбите в Съединени американски щати спрямо по-големите компании.Тези по-големи компании, които разчитат на износа, може да се сблъскат с все по-тежки проблеми през идващите тримесечия.

Фирмата за стопански проучвания CEIC означи, че " вероятностите за бизнес цикъла са се влошили за седем от осемте изследвани стопански системи " в изследване от юли 2022 година, като Китай е единствената огромна стопанска система, която не вижда влошаващи се стопански условия. (И въпреки всичко Китай може да се оправя по-зле, в сравнение с CEIC смята).
 Силният $ сее безпорядък в света - и това е единствено началото
Силният $ сее безпорядък в света - и това е единствено началото

Страдат други валути, софтуерни колоси, и кои още

Тъй като Фед продължава да покачва вътрешните лихвени проценти, икономическите условия в чужбина евентуално ще се влошат, преди да се подобрят. И това кара съветниците да се чудят дали е време да понижат световната експозиция на своите клиенти. Това не е лесна прогноза. От една страна, непознатите пазари са сигурно са по-евтини от щатските. Например както Vanguard FTSE Emerging Markets ETF (тикер: VWO), по този начин и Vanguard FTSE Europe ETF (VGK) в този момент търгуват за по-малко от 12 пъти форуърдните си облаги, съгласно Morningstar.

Коефициентът на S&P 500 е с към 50% по-висок - при към 18.И въпреки всичко икономическите вероятности за развитите и нововъзникващите пазари се утежняват със постоянни темпове, а рецесиите в Азия и Европа може да се окажат даже по-дълбоки от тези в Съединени американски щати. Евтиното е положително, само че историята ни споделя, че евтиното може да стане още по-евтино.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР