Щастливият човек се познава по три признака – добротата към

...
Щастливият човек се познава по три признака – добротата към
Коментари Харесай

Добрите лоши неща

Щастливият човек се познава по три признака – добротата към себе си и света, умеенето да се любува на дребните неща и силата да се забавлява до пристъп. В желанието си да бъдем щастливи и положителни вършим дребни всекидневни старания да се храним здравословно, да пазим Земята от личния си отпадък, да бъдем чисти и спретнати и да си доставяме тук-таме по някоя разпускаща наслада за душата и тялото.

Както става постоянно обаче, във всяка каца мед има и по една мъничка лъжичка катран, която все изпортва чистото наслаждение и чистата съвест. Така е и с потребните и приятни неща – знаете ли, че това, което минава за отговорно държание и почтено наслаждение, в действителност има и тъмна страна? И че в никакъв случай не можем да сме изцяло сигурни до какво водят положителните планове? За да се убедите, хвърлете един сериозен взор към по-грозното лице на хубавите неща в живота.

Рибата звук.

Малко неща са по-вкусни и здравословни от парче сочна, розова риба звук. Милиони диетолози, лекари и фенове на здравословното хранене я поставят на едно от челните места във безконечната ранглиста на “добрите ” храни. Тя бъка от висококачествени белтъчини и не съдържа съвсем никакви мазнини. В нея ще срещнете всички жизненоважни аминокиселини, нужни на тялото да се поддържа и да построява мускули. Дори рибата от консерва е заредена до спукване със здравословни омега-3 мастни киселини, а те са потребни... ами съвсем за всичко. И въпреки всичко рибата звук е неприятна. Защо ли?

В нея има доста живак. Колкото по-прясна е – толкоз повече отрова. До такава степен, че през март 2004 година американската администрация за надзор на храните и медикаментите предизвести дамите, които са бременни, кърмят или се пробват да заченат, да лимитират или напряко да отстранен “полезната ” риба от менюто си. Препоръчителните дози за останалите са 170 грама седмично за хората с тегло под 50 кг и 300 г за останалите.

И на още един фронт потреблението на риба звук – а и на всяка друга риба - провокира съмнение. По-голямата част от морските създания, които украсяват трапезата ни, се ловят в естествената им, дива среда. И естествено, с повишаването на апетитите ни броят им в океаните понижава. Едно от най-стряскащите изследвания през последните години, извършено от интернационален екип морски биолози, сподели, че в случай че питателните ни привички се запазят, до 50 години в моретата няма да остане годна за ястие риба. “Използваме океана по този начин, като че ли сме уверени, че все ще остане някой тип за употреба, откакто сме очистили и последния образец от обичаните си породи ”, съобщи ръководителят на изследването Борис Уорм от канадския университет “Далхаузи ”.

Тофу .

Още едно... хъм, лакомство, обичано на генерации вегетарианци и фанатици на тематика здраве. Може и да не е доста вкусно, само че по тази причина пък поддържа фигурата стройна, а старостта – надалеч. С него ще понижим нездравословния холестерол, ще снижим риска от рак на гърдата и ще се предпазим от неприятните резултати при назадничавост към лактоза. Пък и съвестта ни е чиста, откакто ометем порция тофу вместо обичаните на цялостен народ кюфтета. Но...

соята, от която се създава тофуто, блокира функционалността на щитовидната жлеза при постоянна и продължителна консумация. Фитичната киселина в нея стопира действието на доста потребни ензими и пречи на тялото ни да усвои белтъчините. Алуминият пък може да докара до деменция – естествено, след доста години на тофу диета. Фитоестрогените покачват равнището на женския хормон естроген – постоянно над допустимите равнища.

Да не загатваме, че все по-голям % от тофуто се създава от генномодифицирана соя – а вредата и изгодата от нея за здравето ни и за природата още не са изцяло потвърдени от никого. Нека споменем единствено, че във Англия алергиите към соя са се нараснали с 50% след въвеждането на тофу от генномодифицирани първични материали.

Фойерверките .

Кой не обича огненото шоу по празниците? През последното столетие изкуството на пламтящите небесни гърмежи доближи същински върхове – хризантеми в бяло, жълто, зелено и даже синьо, златен дъжд, въртящи се и разцъфващи фигури... Те ни карат да се усещаме патриоти, да се разливаме в чисто естетическо наслаждение и вършат празника в действителност празник.
Който е бил в “бяла страна ” по време на народен празник, знае защо приказвам. Но всяка хубост си има цена.

Фойерверките изпускат същински дъжд от отрови във въздуха, почвата и водата. Хубостта им се дължи на рискови смески от химикали, доста от които са нездравословни за здравето и природата. От барута, който ги задейства, до металните съединения, които ги оцветяват, фойерверките са същинска бомба от канцерогенни и объркващи хормоните субстанции. Учените едвам в този момент стартират да учат въздействието им върху нас и околната среда. И макар че няма потвърдени случаи на заболяване от фойерверки, кой знае за какво доста от нас страдат от рак, анемия или проблеми с щитовидната жлеза? Тепърва следва да разберем.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР