Щангите са целият ми начин на живот, много обичам да

...
Щангите са целият ми начин на живот, много обичам да
Коментари Харесай

Шампион редува тежести и високи скорости

Щангите са целият ми метод на живот, доста обичам да подвигам тежести – споделя Георги Шиков, първият ни първенец от младежките олимпийски игри Синапур 2010 и сребърен медалист от Евро 2018. – На подготовка евентуално трансферирам по 20 тона дневно. Не ми омръзва. По-скоро подлагаш себе си на тестване какъв брой още можеш да вдигнеш.

На последното европейско в Букурещ асът на националите в категория до 105 кг, завоюва 3 сребърни медала -в дуела събира 388 кг, в изхвърлянето фиксира 176 кг, а изкласква 212 кг.
И разкрива, че всякога, когато застане пред тежестите в съзнанието му изплуват упътванията на олимпийския първенец от Москва 80 Асен Златев. А точно да мисли за идващото по-голямо тестване, а не за килограмите, които го чакат сега. Златев е и негов идол. На 57 години е, само че не стопира да тренира, даже в този момент се приготвя да брани купата си на европейското за деец през лятото.
 Щангистът не крие, че е фен на високите скорости. Щангистът не крие, че е фен на високите скорости.
Георги пък още 4-годишен се допира до щангите. Запалва се около чичо си Марин Шиков, международен и европейски първенец за юноши, който става и негов първи треньор. От него научава и главните техники. Дебютното съревнование за малчугана обаче не е изключително сполучливо. Става седми на републиканско за деца. Но тръпката и страстта да се съревновава му остават за цялостен живот. А след упорити тренировки две години по-късно той стъпва и на най-високото ходило на стълбичката на шампионата за деца в Сопот.

Титлата от младежките олимпийски игри в Сингапур 2010 обаче е най-големият му триумф до момента. „ Казахме си: не сме тръгнали за второ място – спомня си с усмивка Шиков. – И ето, че се случи. А когато чуеш химна в своя чест забравяш за ограничения, болки, премеждия. Остава приятното възприятието за свършена работа. ”
Досега първенецът се е справял най-вече с 215 кг, само че е окуражен да реализира и 240.
В живота пък му се е случвало да подвига задната част на кола под бурните овации на другари. Именно колите са огромната пристрастеност на Георги. Често върви на пистата в село Калояново, с цел да кара на високи обороти. Дори се е състезавал за купа „ Дракон ”, където има влиятелно трето място.
„ Никога не съм се замислял да променям спорта – безапелационен е 25-годишният щангист, който е родом от пловдивското село Динк. – Колите са единствено за събаряне на напрежението. ”
Като всеки първокласен играч и Шиков не е подминат от контузии. След купата от Сингапур
 Георги с олимпийския първенец Асен Златев (вляво) и персоналния си треньор Борислав Налбантов в залата в Пловдив. Георги с олимпийския първенец Асен Златев (вляво) и персоналния си треньор Борислав Налбантов в залата в Пловдив.
претърпява три интервенции на лявото коляно, които го оставят за дълго надалеч от подиума. За да се устоя стартира работа като автомоньор. В сервиза на Димитър Чингаров изкарва година и половина. Двамата са другари и до ден сегашен. Чингаров даже му става спонсор, постоянно му дава и спортната си кола да я тества на пистата.

„ Спортът ме научи на отговорност, неизменност, дисциплинираност – споделя Шиков. – И най-важното, да не правя отстъпка от позициите си и да си държа на думата. ”
А за построяването му като играч огромна заслуга има персоналният му треньор Борислав Налбантов, с който са дружно още от спортното учебно заведение в Пловдив.
„ На съревнование единствено неговия глас слушам – признава националът. – Много пъти сме спорили и съм захвърлял щангата. Но след два-три дни ми минава. И отново се връщам в залата. ”
„ Говорим си много, даже и след подготовка – разкрива наставникът. – Винаги споделям, на момчетата: значимото е освен да си огромен състезател, само че и огромна персона. “
И може Георги да няма необикновен шанс с контузиите, само че излиза изсъхнал от допинг абсурда през 2015-а. Тогава 11 щангисти са хванати със неразрешени стимуланти. А следствието демонстрира, че виновността е на производителя на добавката. По същото време Георги получава контузия и си потегля по-рано от лагера в „ Дианабад ”, което го избавя от наказване.

Сега обаче Международната федерация си търси 250 000 $. И в случай че санкцията не бъде платена, всички национали са застрашени от прекъсване на спортните права.
„ Не ме тормози, това е работа на управлението да търси метод да заплати сумата – споделя Шиков. – Нашата работа е да упражняваме и да гоним резултати. ”

Но не скрива, че в случай че родната федерация не преодолее казуса може да потърси друга атлернатива. Веднъж към този момент е имал предложение да се състезава за друга страна. Азербайджан насочва апетитна оферта към нашия гений, откакто ликува с купата в Сингапур, само че той отхвърля. „ В България си е друго “, безапелационен е първенецът.
И като всеки огромен състезател Георги не стопира да мечтае. Амбициран е към купата от младежките игри да прибави и злато от международно, а за какво не и от олимпийски орден от Токио 2020.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР