Шри Ланка спря временно продажбата на горива за превозни средства,

...
Шри Ланка спря временно продажбата на горива за превозни средства,
Коментари Харесай

Шри Ланка забрани на частните автомобили да зареждат гориво до 10 юли

Шри Ланка спря краткотрайно продажбата на горива за транспортни средства, които не са от основна значимост, откакто беше изправена пред най-тежката си икономическа рецесия от десетилетия.

В идващите две седмици единствено рейсовете, влаковете и транспортните средства, употребявани за медицински услуги и превоз на хранителни артикули, ще имат право да зареждат горива.

Училища в градски региони бяха затворени, а управляващите осведомиха популацията от 22 милиона души да работи от у дома.

Южноазиатската страна води договаряния за приемане на избавителни средства, защото изпитва усложнения с заплащането на вносни артикули, като горива и храна.

Правителството разгласи, че ще забрани на частните коли да зареждат бензин и дизел до 10 юли.

Шри Ланка "никога не се е сблъсквала с толкоз тежка икономическа рецесия в историята си ", съобщи Бандула Гуневардена, представител на държавното управление.

Изпитващата дефицит на средства страна също по този начин изпрати публични лица до водещи производители на енергийни артикули, като Русия и Катар, в опит да си обезпечи евтини доставки на нефт.

Икономиката на Шри Ланка беше наранена тежко от пандемията, повишаващите се цени на енергийните артикули и популистки намаления на налозите.

В добавка към неналичието на задгранична валута, с която да заплаща за вноса на значими артикули, острият дефицит на храни, горива и медикаменти оказа помощ в допълнение за повишението на разноските за живот до рекордно високи равнища.

През уикенда управляващите оповестиха, че страната разполага единствено с 9 000 тона дизел и 6 000 тона бензин, които да употребява за услуги от първа нужда в идните дни.

Смята се, че тези ресурси ще стигнат за по-малко от седмица.

"Правим всичко по силите си да се сдобием с нови ресурси, само че не знаем по кое време ще се случи това, " съобщи министърът на енергетиката Канчана Виджесекера.

През май за първи път в своята история Шри Ланка изпадна в просрочие по отговорностите си към интернационалните кредитори.

Миналата седмица екип от Международния валутен фонд дойде в Шри Ланка за договаряния по отпущането на избавителен заем в размер на 3 милиарда $.

Правителството също по този начин търси подпомагане от Индия и Китай за вноса на артикули от първа нужда.

Премиерът Ранил Викремесинге съобщи по-рано през месеца, че страната се нуждае най-малко от 5 милиарда $ в идващите шест месеца, с цел да заплаща за артикули от първа нужда, като храна, горива и изкуствени торове, напомня BBC.

В последните седмици страната също по този начин прикани селскостопанските производители да отглеждат повече ориз и даде на държавните чиновници по един спомагателен почивен ден на седмица, с цел да отглеждат хранителни артикули.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР