Шпионският софтуер е още една причина да имаме антивирус и

...
Шпионският софтуер е още една причина да имаме антивирус и
Коментари Харесай

Все по-люта става битката с най-страшния софтуер


Шпионският програмен продукт е още една причина да имаме антивирус и на телефона си
(снимка: CC0 Public Domain)

Бившият сътрудник на Белинда съумява да повтори диалозите ѝ с приятелките буквално. Винаги знае къде се намира тя. Телефонът ѝ се изтощава бързо, батерията е гореща, мобилните данни биват „ изяждани ” с тревожна скорост. Често телефонът ѝ „ бъгва ” – скача назад към началния си екран. Имейлите ѝ понякога изчезват, както и някои вести.

Белинда е единствено една от многочислените жертви на шпионажа посредством смарт телефон. За благополучие тя съумява да откри поддръжка и да смени телефона си, а след това да отстрани софтуера за следене, който някогашния ѝ сътрудник е конфигурирал, с цел да я следи. „ Първата и най-важна стъпка беше да подсигуряваме, че можем да беседваме с нея, без да нарушаваме нейната сигурност ”, споделя член на техническия екип на Refuge – организация, която оказва помощ на жертвите на следене, в обява на. Около две трети от жертвите на следенето посредством смарт телефон са дами, а 1/3 са мъже.

Глобален скок

Блокадата и изолацията поради Covid-19 се оказаха време на взрив на софтуера за скрито следене – така наречен stalkerware. Той работи във фонов режим на смарт телефоните на хиляди хора по света.

Анализ на компанията за киберсигурност Avast неотдавна разкри, че в Обединеното кралство е налице 83% скок на потреблението на програмен продукт за. „ Тези числа са единствено върхът на айсберга ”, споделя Джая Балу, основен чиновник по осведомителна сигурност в Avast. „ Повечето хора не употребяват антивирусен програмен продукт на телефоните си, тъй че доста случаи вероятно са отвън радара ни. Но наклонността несъмнено е към нарастване ”.

Фирмата за сигурност Malwarebytes оповестява за още по-рязко повишаване в целия свят – откриванията на приложения за следене сред януари и юни са се нараснали със 780%, по данни на компанията. Разкритите случаи на шпионски програмен продукт са скочили с 1677%. Kaspersky също регистрира световно нарастване на потреблението на stalkerware – открит е на 8 201 устройства през април 2020 година, спрямо 7 736 през миналата година. Изследователите също по този начин са открили 10 нови типа stalkerware през второто тримесечие на 2020 година

Броят на откритите случаи е понижен от времето на огромната карантина насам, само че въпреки всичко повишаването е фрапантно по отношение на началото на годината, споделя Балу. „ Това са в действителност ужасни приложения за дебнене, които наблюдават и сплашват ”.

Не единствено софтуерът за следене се усилва. Налице са и данни за все по-интензивно потребление на изцяло законни устройства и стратегии за задачите на следенето – да вземем за пример като интелигентни звънци или приложения за намиране на телефона. Те биват употребявани за наблюдаване и следене на сътрудници и някогашни другари.

Най-тъмната страна на пандемията

Освен нарастване на потреблението на, изолацията поради Covid-19 докара до повишаване на домашното принуждение. Когато светът бе „ затворен ”, доста хора изгубиха дребното си благоприятни условия да отдъхнат от терора на своите ревностни сътрудници. „ Говорих с жертви, които споделят, че местата на безвредно престояване – учебните фоайета, кафенета – са се „ изпарили ” при затварянето ”, споделя Касандра Винер, изследователка от университета в Съсекс, която приказва с пострадали дами.

„ Жертвите от ден на ден се оказват лимитирани в най-опасното пространство в живота си – това, което споделят с насилника си ”, споделя Винер. „ Технологиите вършат допустимо преследването по метод, който в никакъв случай не сме виждали до момента. Технологията е „ другар ” на причинителя. Жената знае, че би трябвало да му се подчинява, тъй като е наясно, че е непрекъснато следена ”.

Приложенията за следене дават на ревностните сътрудници изключителни благоприятни условия за следене и надзор. Телефоните с Android са по-уязвими от iPhone, само че и вторите не са „ недосегаеми ” за сходни намеси.

Разпознаване наприсъствието на stalkerware

Приложенията за шпиониране и следене се виждат мъчно, само че има индикации за тяхното наличие. Неочакваните и непредвидени претенции за позволения (да се употребяват камера, микрофон и др.) са един знак, че на телефона може да има програмен продукт за следене. Работата във фонов режим води до бързо. Често пъти тя се затопля извънредно. „ Необяснимото ” изгубване на известия или други данни също е знак, че се случва нещо „ на назад във времето ”.

Дейвид Руиз, специалист по неприкосновеността на персоналния живот в Malwarebytes, тества приложение, което може да предава поточно видео и фоново аудио онлайн от телефона на жертвата. „ Това е като дигитален портал в личния дом ”, споделя той. Телефонните му диалози биват записвани, виждат се текстовете от телефона, даже изтрити фотоси. Местоположението и придвижването се наблюдават точно. Видимият му екран може да да бъде излъчен онлайн.

„ Това е доста мощно, инвазивно приложение ”, споделя Руис. „ Извършителят би схванал къде съм, с кого съм приказвал, какъв брой постоянно съм споменавал нещо и защо сме говорили, да види фотосите, които върша ”.

Антивирусен програмен продукт оказва помощ

Звучи като реклама и може би си коства да е такава – могат да бъдат относително елементарно видяни от антивирусен програмен продукт. Усилията на промишлеността за усилване на откриването и разпознаването на stalkerware като обособена категория са значително сполучливи, споделя Кристин Дел Росо, старши инженер по разузнаване на сигурността в охранителната компания Lookout.

Независимо изследване неотдавна сподели, че девет от 10 антивирусни продукта са нараснали способността си за разкриване на шпионски програмен продукт през шестте месеца до май 2020 година

Наред с това през септември тази година Гугъл публично забрани всички приложения за следене в своя Play Store. Ако някои приложения съумеят да се укрият, това нормално е единствено краткотрайно, споделя Дел Росо. Експертите по сигурността споделят, че има няколко приложения, които са ребрандирани неведнъж с незначителни промени. „ Сложните системи за сигурност няма да се заблудят от това ”, споделя Дел Росо.

Стъпки за отбрана

Една позитивна наклонност е, че правосъдните искове, свързани с използването на stalkerware, се усилват. През септември мъж във Англия получи условна присъда за затвор като част от присъда за инсталиране на устройство за.

Все по-адекватни са и дейностите на полицията по света. Реагирането на сходни случаи се е подобрило в последните години, съгласно Питър Яп, сътрудник за кибер и осведомителна сигурност в Schillings International, който преди този момент е работил по случаи на шпиониране. Това не значи, че няма още работа за извършване. Нужна е по-голяма социална осведоменост за това по какъв начин може да се употребява stalkerware. Нивото на схващане не е налице, споделя Яп.

На места към този момент се търси по-цялостно решение. Например, английският Национален полицейски съвет (NPCC) стартира съдействие с софтуерните компании, с цел да откри по-правилен и ефикасен метод в битката с явлението. Сътрудничеството обгръща още групи и неправителствени организации за поддръжка за жертвите, както и разнообразни държавни организации.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР