Шпековият салам с името Бургас“ е толкова популярен у нас,

...
Шпековият салам с името Бургас“ е толкова популярен у нас,
Коментари Харесай

Саламът Бургас“ натъпкан с фураж и глутамат

Шпековият колбас с името „ Бургас “ е толкоз известен у нас, че от " Активни консуматори " откриват 25 разнообразни марки, от разнообразни производители, носещи името „ Бургас “.

„ Оригиналният производител е „ Родопа-Бургас “. Според сведения на някогашни чиновници от завода техния шпеков колбас се е употребил с огромно почитание в страната най-много заради строгото съблюдаване на качеството на продукцията. Репутацията е завоювана и доста месопреработватели желаят да се възползват от одобреното в предишното име “, споделят от Активни консуматори.

Сега пазарът е покрит от салами с „ Бургас “ в името. Тези колбаси, предлагани от разнообразни компании, като цяло едва си наподобяват по външен тип, усет и консистенция.

„ Според спомените на по-възрастното потомство, актуалните салами Бургас нямат нищо общо и с техния прославен предходник “, допълват от асоциацията.

Възстановена е по спомените на служащи от „ Родопа-Бургас “, както и според условията на настоящия тогава, а за отбелязване и в този момент, стандарт БДС 18-86.

Рецептата е следната: едросмляно (3 до 30мм късчета) свинско (60%) и говеждо (40%) месо, сол, натриев нитрит за консервант, подправки (основно черен пипер на зърна) и вода. Като изключим подправките и водата това са 4 съставки.

Съгласно БДС се позволява и прибавянето на твърда сланина. Стандартът разказва и някои софтуерни условия, микробиологична непорочност, както и оптимално позволените количества вода и консервант в крайния артикул. Ограничава се влагането на съединителна тъкан, в това число фасции и тлъстина.

От модерна позиция това е обикновена рецепта и много занижени критерии за сигурност.

В изследването са включени 25 марки салами, съдържащи в наименованието „ Бургас “. Закупени са по метода „ скришен клиент “ от комерсиалната мрежа в страната.

Започваме обаче с броя на съставките. Оригиналната рецепта включва единствено 4, свинско и говеждо месо, сол и натриев нитрит, плюс подправки и вода. Проверката, обаче, сочи, че актуалните салами „ Бургас “ доста са „ забогатели “ откъм брой на съставки.

„ Средно в тях се откриват 14,7 съставния елемент, т.е. съвсем 4 пъти повече. Рекордьор е артикул от личната марка на огромна верига хипермаркети с 23 съставки разказани в етикета, а най-близката до оригинала е със 7 “, споделят от Активни консуматори. 

Екстремалното повишаване в броя на съставените елементи се дължи на влагането на софтуерни добавки (Е-номера) и всевъзможни други нетипични за саламите първични материали. Благодарение на „ усъвършенстваните “ предписания потребителите могат да употребяват резултатите от напредъка на индустриалната химия – малтодекстрини, нишесте, протеинови изолати/хидролизати/екстракти, растителни фибри, фуражни добавки от овес, останки от млечната промишленост, китайската фалшификация глутамат и други

Иновации има и във видовия генезис на месото, най-малко при 7 марки е добавено пилешко, макар, че то всекидневно не се употребява при трайните колбаси. При други се влагат субпродукти като свински кожички или техен хидролизат и механично отделено месо.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР