Шоу-спектакълът „Искри” на Гвардейския представителен духов оркестър ще бъде увертюра

...
Шоу-спектакълът „Искри” на Гвардейския представителен духов оркестър ще бъде увертюра
Коментари Харесай

Гвардейският духов оркестър открива Дикоилиевските празници в Монтана

Шоу-спектакълът „ Искри” на Гвардейския внушителен духов оркестър ще бъде интродукция към концертната стратегия на 16-ите Международни празници на духовите оркестри „ Дико Илиев” – Монтана 2018. Те стартират на 8 юни в 18:30 ч. с поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на композитора.
Непосредствено след впечатляващата музикално-хореографска комбинация, ще стартира церемонията по разкриване на празниците, които празнуват своята 30-годишнина. Оркестрите от България, Полша, Румъния и Черна гора ще изпълнят националните си химни. Подполковник Ради Радев - основен диригент на Българската войска и шеф Гвардейския оркестър, ще дирижира близо 300 музиканти от всички духови оркестри, които дружно ще изпълнят марша „ Сливенци при Драва” и „ Дунавско хоро”. По традиция фестивалът стартира с този музикален реверанс пред неговия патрон Дико Илиев.
Ще бъдат връчени премиите на композиторите, спечелили призови места в Националния конкурс за нови произведения за духов оркестър и на децата, победили в Международния конкурс за детска рисунка „ Тъпан бие, хоро се вие”.
В първата фестивалната вечер на откритата сцена на площад „ Жеравица”, а при дъждовно време – в Драматичния спектакъл, ще свири Гвардейският оркестър под диригентството на старши лейтенант Лъчезар Кръстев. В програмата му са включени Еленино хоро, „ Билка” и „ Дунавско хоро” от Дико Илиев, маршовете „ Весели в боя” от Камен Луков и „ Родина” от Николай Братанов, както и модерни произведения. Атрактивно допълнение към част от осъществяванията на най-хубавия професионален духов оркестър ще бъде присъединяване на Мажоретен състав „ Светла” от Елин Пелин.
Представителният юношески оркестър с мажоретен състав от Ловеч с диригент Тотко Рогашки ще показа най-новата си стратегия. Тази групировка с възхитително художествено равнище е измежду най-преданите участници във фестивала, включвали се във всички негови издания.
Община Монтана е приготвила специфични юбилейни плакети за оркестрите, който ще се показват на сцената на Дико-Илиевите празници през тази година. Те ще бъдат връчвани от кмета Златко Живков и останалите публични посетители, които ще съставляват Министерството на културата, Съюза на българските композитори, Съюза на българските музикални и танцови дейци.
Дико-Илиевите празници се организират под патронажа на Министерството на културата на Република България.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР