Шотландски изследователски екип смята, че може би е създал свещения

...
Шотландски изследователски екип смята, че може би е създал свещения
Коментари Харесай

„Свещеният граал“, който може да замени палмовото масло

Шотландски проучвателен екип счита, че може би е основал „ свещения граал “, който е опция на палмовото масло.

Смята се, че съвсем половината от всички хранителни и козметични артикули по рафтовете на супермаркетите съдържат палмово масло.

Огромното търсене е довело до доста обезлесяване в регионите, където наоколо до екватора могат да порастват маслени палми.

Експерти по храните от Университета „ Кралица Маргарет “ (QMU) в Единбург настояват, че тяхната нова 100% растителна съставна част е със 70% по-добра за околната среда, оповестява Би Би Си.

А с 80% по-малко наситени мазнини и 30% по-малко калории, те афишират PALM-ALT за доста по-здравословен вид.

Катриона Лидъл, един от водещите разработчици в екипа на QMU, споделя: „ Свещеният граал е да го замениш и да имаш безусловно същия краен резултат в продукта - да има същия усет и същата текстура - и ние го направихме “.

„ Подложихме го на специфични сензорни проби, с цел да забележим дали комисията може да направи разлика сред нашия артикул и обичайното палмово масло, и тя не може “.

Новият артикул PALM-ALT се разказва като артикул с консистенция, сходна на майонеза.

Той не съдържа палма и кокос и няма добавени ароматизатори, захар, подсладители, консерванти или оцветители.

Той е изработен от непряк артикул от производството на ленено семе, както и от естествени фибри и рапично масло.

По данни на Световния фонд за дивата природа (WWF) палмовото масло остава най-произвежданото растително масло в света, като съставлява 40% от общото количество.

То е извънредно известно измежду компаниите за произвеждане на храни и козметика, защото е доста потребно. Без аромат, усет и цвят, то не трансформира мириса, усета или външния тип на продуктите.

Вместо това той придава гладка текстура и работи като натурален консервант. Запазва свойствата си и при високи температури, което го прави съвършен и за готвене.

Използва се във всичко - от шоколад до шампоан, пица, паста за зъби и дезодорант.

Във финансово изражение един отчет прави оценка международната промишленост за палмово масло на 62,3 милиарда $ през 2021 година И защото търсенето продължава да пораства, се чака до 2028 година тази цифра да нарасне до 75,7 милиарда $.

Катриона Лидъл съобщи в предаването „ Добро утро, Шотландия “ на радио Би Би Си: „ В хранително-вкусовата индустрия палмовото масло се употребява като лой, само че придава текстура и добра продължителност. Особено в продуктите за печене то е съвсем незаменима съставна част, тъй като е толкоз функционално “.

Незаменим до момента?

Но това може би ще се промени, защото екипът на QMU е получил интернационален патент за PALM-ALT и стартира разискване с евентуални производители.

„ Започнахме с хлебни произведения - самун, торти, бисквити - всички неща, които всички обичат да ядат, само че не са ужасно здравословни за нас “, сподели Лидъл.

„ Създадохме артикул, който е с над 80 % по-малко наситени мазнини и с 30 % по-малко калории, тъй че е доста по-здравословен от самото палмово масло. Освен това той е с към 70% по-благоприятен за околната среда във връзка с въглеродните излъчвания. Сега желаеме да проведем диалози с хора, които да създават продукта, тъй че това е в действителност вълнуващо за нас “.

Производството на палмово масло е на ниска цена и има доста други аргументи то да се употребява в храни и други артикули вместо различни масла.

Но методът, по който се създават някои типове палмово масло, нанася съществени вреди на околната среда.

Палмовото масло се получава от плодовете на африканската маслена палма. То се съдържа в доста артикули, които използваме - от тоалетни такъми като шампоани и сапуни до зърнени храни и бисквити.

Природозащитниците настояват, че развъждането на маслени палми е извънредно нездравословно за планетата.

Обезлесяването е, когато горите и дърветата се изсичат, с цел да се разчисти земята и да се употребява за нещо друго. Твърди се, че производството на палмово масло е довело до към 8 % от обезлесяването в света сред 1990 и 2008 година

Това се дължи на обстоятелството, че горите се изгарят, с цел да се разчистят площи, където хората могат да отглеждат маслени палми - даже в случай че това е нелегално.

Изгарянето на горите по този метод унищожава местата, където живеят растения и диви животни, което значи, че в региона има по-малко биологично многообразие.

Това може да засегне типове като орангутани, носорози, слонове и тигри. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР