Шотландската национална партия на Никола Стърджън извоюва 64 места в

...
Шотландската национална партия на Никола Стърджън извоюва 64 места в
Коментари Харесай

Шотландската национална партия извоюва 64 места в 129-местния парламент в Единбург

Шотландската национална партия на Никола Стърджън извоюва 64 места в 129-местния парламент в Единбург. Един-единствен глас не ѝ доближи за безусловно болшинство на парламентарните избори. Това стана ясно след преброяването на всички гласове. Със извоюваните от Зелената партия 8 места обаче в новия парламент ще доминират депутатите, които са за самостоятелност на Шотландия.

Националистите печелят четвърти следващ мандат, което единствено по себе си значи, че са на власт към този момент 19 години.

Основен приоритет на Стърджън ще бъде да изведе страната от пандемията. Същевременно обаче тя добави, че целта ѝ да се организира нов референдум за самостоятелност си остава и вотът ще бъде изискат от Лондон щом завърши рецесията към Covid-19. Няма демократично опрощение за английския министър председател Борис Джонсън да блокира провеждането на референдума, безапелационна е Стърджън.

Що се отнася до гласуването в шотландския парламент за осъществяване на референдум, не би следвало да има проблем, тъй като съидейниците на националистите по въпроса за референдума от Зелената партия завоюваха 8 места. Позицията на Даунинг стрийт продължава да е твърда и министър председателят няма желание да даде разрешение за референдума. А това значи, както показват политическите наблюдаващи на Острова, идна огромна политическа борба, която може да прерасне в конституционна рецесия и правосъдна борба.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР