Шопинг събитието Черен петък“ се случва на последния петък от

...
Шопинг събитието Черен петък“ се случва на последния петък от
Коментари Харесай

Експерти предупреждават за онлайн измами около Черния петък

 Шопинг събитието " Черен петък “ се случва на последния петък от ноември или в дните и седмиците към него. По данни от търговци от ден на ден онлайн магазини се включват със своя версия на Black Friday и ползата от клиентите се усилва всяка година. През предходната година да вземем за пример онлайн платформата еМаг регистрира поръчки на обща стойност 47.6 млн. лева при 40.8 млн. лева за 2019-та.

Черният петък също по този начин е и един от най-силните дни в годината за хакери, които да се възползват от пазаруващи онлайн консуматори. Това е предизвестието на специалисти по киберсигурност.

Първата и най-често срещата машинация е посредством подправени имейли за удостоверение на поръчка или " фишинг “ офанзива както е по-известно. Хакери може да конфигурират вирус на вашия компютър, или да получат ваши персонални данни или елементи на дебитна карта посредством сходна офанзива. Това се случва откакто получите имейл, който наподобява като че ли е от доста известен онлайн магазин или бранд. Имейлът не споделя за каква тъкмо поръчка става въпрос, само че съдържа връзка към уеб страница с повече детайлности. Ако кликнете върху връзката, ще бъдете ориентирани към подправена версия на известния онлайн магазин, където ще ви бъдат поискани имейл и ключова дума за влизане във вашия профил. Друг вид е при кликване на връзката да стартира събаряне на вирус на вашето устройство.

Вторият тип опасност е да употребявате социална и незащитена Wi-Fi мрежа. По предписание в никакъв случай не е целесъобразно да купувате неща онлайн посредством публичен Wi-Fi, тъй като не можете да сте сигурни, че връзката е предпазена. Ако мрежата не е предпазена, има възможност хакер да следи вашата активност и да запише данните на вашата дебитна карта при заплащане.

Последният тип машинация, за която предизвестяват специалисти, се случва посредством чат известия. Ваш прочут може да ви прати текстово известие в WhatsApp или Messenger с връзка към онлайн ликвидация. Бъдете скептични и проверете с този човек дали в действителност желае да ви го изпрати или това е автоматизирано генерирано известие, откакто профилът на вашия прочут е бил хакнат. Ако кликнете върху връзката, измамата доста наподобява на фишинг измамата разказана по-рано.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР