Шоково увеличение на цената на застраховката “Гражданска отговорност” изненада неприятно

...
Шоково увеличение на цената на застраховката “Гражданска отговорност” изненада неприятно
Коментари Харесай

Ново ШОКИРАЩО поскъпване на застраховка Гражданска отговорност!

Шоково нарастване на цената на застраховката “Гражданска отговорност” изненада неприятно водачите за следващ път в последните месеци.

В края на предходната седмица 90% от застрахователните компании оскъпиха полицата с 40 до 50 лева Това е най-драстичното нарастване от началото на годината, обявиха за в. “Сега” брокери.

Така с натрупването на поскъпванията от началото на годината до в този момент междинната цена на наложителната застраховка в София към този момент гони 270 лева – съвсем със 100 лева повече от началото на годината. Повече ще заплащат водачите освен в столицата, която е най-рисковият град, само че и във всички области, предвижда в. „ Сега “.

Сигнали за това фрапантно повишаване на “Гражданска отговорност” имаше още преди десетина дни. Застрахователни сътрудници предупреждаваха свои клиенти, че следва до дни цената на полицата да скочи с 50 лева И предлагаха на тези, на които застраховката изтича през идващите три месеца, да я сключат авансово, като тя ще важи от датата на приключване.

От Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) при започване на предходната седмица отхвърлиха да следва сходно всеобщо повишаване с съвсем една и съща сума и обясниха, че всеки осигурител има своя методика за пресмятане на наградата, която пази в загадка.

Увеличението идва към две седмици след публикуването на отчета на Комисията за финансов контрол (КФН), съгласно който за най-масовите транспортни средства – коли, камиони и рейсове, събраните награди за 2017 година не са задоволителни да покрият разноските на фирмите за погашение на компенсациите.

Експерти от АБЗ обясниха, че цената е почнала да се подвига много преди появяването на отчета на КФН, защото самите застрахователи са виждали, че наградите, които събират, не са задоволителни да покрият компенсациите, т.е. продават полици под себестойност. По този метод застрахователите работеха през последните години и макар прогнозите им при започване на всяка календарна година за 5-10% растеж на полиците това не се случваше. До 2017 година цените на наложителната застраховка освен не растяха, само че и даже се понижаваха при някои компании.

Трендът обаче се обърна от тази година и в случай че междинната цена за кола с мотор до 2000 куб. см и умел водач през 2017 година бе към 180 лева, в този момент е съвсем със 100 лева от горната страна.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР