Шоколадовите десерти, наредени до касите в супермаркетите в цветни опаковки

...
Шоколадовите десерти, наредени до касите в супермаркетите в цветни опаковки
Коментари Харесай

Солената истина за детския труд, използван в производството на десертите на Mars

Шоколадовите десерти, подредени до касите в супермаркетите в цветни опаковки несъмнено наподобяват доста изкушаващо. Но едва ли човек би ги гледал по този метод, в случай че знае, че за производството им е платена горчива цена - трудът на стотици или хиляди деца.

Някои подрастващи в африканската Кот д`Ивоар или известна още като Бряг на слоновата кост са принудени да работят в ужасни условия против волята им, като събират какаови зърна, употребявани по-късно от фирмите за производството на шоколадови произведения.

Като такава може да се уточни един от водачите на пазара - Mars. Именно тази истина е имало за цел да разкрие заведено против компанията правосъдно дело в Калифорния, което желае да потвърди, че точно деца обезпечават по този начин нужното за техните артикули какао, написа уеб сайтът Quartz.

Според неотдавна излязло правосъдно решение обаче законодателството там не може да принуди производителя да разкрива сходна информация. И като правна причина за това се показва, че " детският труд не може да бъде причина за утежняване на качеството на продуктите ".

В своето решение федералният апелативен съд удостоверява, че насилственият детски труд е неоправдателен и нарушава интернационалните трудови стандарти. В същото време обаче Mars не може да бъде упрекнат за това, че нарушава законодателството във връзка с етикирането, като не разкрива информация за потребления детски труд.

От компанията показват в формалната си позиция, че е допустимо техните вериги за доставки " да бъдат свързани с най-тежките форми на детски труд ".

Mars, която доставя продуктите си като Snickers, Twix и M&Ms в 180 страни, в това число и в България, купува какао точно от Кот д`Ивоар, където бизнесмените в селското стопанство са известни със своите злоупотреби. Следователно и управлението на компанията е наясно с тях.

От Бюрото за интернационалните трудови каузи към американското министерство на труда разказват обстановката в страната, както следва:

" Деца работят при условия на насилствен труд за какаови фермери. Някои родители продават децата си на трафиканти, други са отвлечени или пък се обръщат непринудено към трафиканти, които ги продават на фермери. Там те са принудени да работят в тежки условия. ".

От Mars обаче упорстват, че нямат отговорности да показват в своите етикети, че има опция за добиването на шоколада за тях да е бил употребен насилствен детски труд. И в продължение на това те показват, че присъединяване на деца в добива на какао " не съставлява риск за потребителите на техните артикули ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР