Шокиращия си разказ за полицейско насилие сподели млад мъж във

...
Шокиращия си разказ за полицейско насилие сподели млад мъж във
Коментари Харесай

Оповестиха имената на полицаите, охранявали протеста на 10 юли м.г. край колоните на МС

Шокиращия си роман за полицейско принуждение показа млад мъж във краткотрайната парламентарна комисия, която се занимава с тези случаи, съобщи Българска национална телевизия. Разказът му бе за протестната заран на 2 септември предходната година.

" Може би съм бил по-емоционален, само че не съм направил нищо неправилно против чиновниците на реда ", описа пред депутатите и медии Даниел Павлов.

По негови думи внезапно за излезли от кордона служители на реда от Специализираните полицейски сили.

" Агресивно ме издърпаха зад кордона. Бях повален на земята. Главата ми бе извита обратно, а лещите ми бяха избити от очите. Не можех да си поема въздух и усещах, че загивам - дотам изпитвах болежка ", описа Павлов.

Той съобщи, че не е оказал никаква опозиция при ареста и даже не е имал опция да помръдне.

" Бях затиснат с колене в гърба. Впоследствие ме влачиха малко и бях отведен сред някогашния партиен дом и двореца, зад полицейски бусове. Бях заплашван и обиждан. Лежах на земята към 20 - 30 минути, след което служител на реда изля бутилка вода върху главата ми и заканите продължиха. Изпитвах и мощна, пареща болежка в очите ", сподели още младият мъж.

По негови думи е пристигнала кола за спешна помощ на място, а медиците обърнали внимание единствено на служители на реда.

След това ме водиха в Първо районно ръководство, където се държаха добре с мен, сподели още Павлов. Там изненадващо научил, че е арестуван за период до 72 часа.

Преди да бъде превозен в следствието на " Г.М. Димитров " обаче той помолил да бъде прегледан от доктор поради проблемите му с очите. Бил отведен в Министерство на вътрешните работи болница, само че обзор, по негови думи, не бил сбъднат.

Срещу Даниел Павлов е повдигнато обвиняване, чака се въпросът да влезе в съда. Междувременно той спечелил дело за непозволено задържане.

Вчера краткотрайната парламентарна комисия разиска и полицейското принуждение от 10 юли предходната година. Взе се решение да се внесе сигнал в Софийска градска прокуратура против прокурор Вероника Трифонова.

Според Николай Хаджигенов тя е била осведомена със записа на случилото се зад колоните, само че е прекратила кореспонденция по случая.

" Той е изпратен, дружно с констатациите, дружно с експертните информации, които тя е поръчала. За мен персонално тук има признаци за прикриване на закононарушения ", сподели ръководителят на краткотрайната комисия Николай Хаджигенов.

Комисията реши да бъде изслушан служителят на НСО, дежурил в нощта на 10 юли в Министерския съвет и който е следил камерите, записали насилието над протестиращи.

Комисията оповести имената на полицейските чиновници, взели участие в охранителните мероприятия на 10.07.2020 година под колоните на Министерски съвет. Това са Митко Садовски, Андон Андонов, Дани Димитрова, Али Алиев, Стоян Стоименов, Венцислав Георгиев и Иван Филипов, избрани във въпросната вечер за работа със арестувани лица.

На четирима от тях са наложени дисциплинарни санкции за упражнено принуждение върху протестиращи. Главен контрольор Андонов е глобен със " възбрана за повишение в служба " за период от 2 години, младши контрольор Стоименов – за 1 година, а младши инспектори Димитрова и Алиев – с " неодобрение " за период от 6 месеца.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР