Шофьорските книжки да станат дигитални - това предложение одобри Европейският

...
Шофьорските книжки да станат дигитални - това предложение одобри Европейският
Коментари Харесай

Прието на първо четене: Шофьорските книжки в ЕС стават електронни

Шофьорските книжки да станат цифрови - това предложение утвърди Европейският парламент на първо четене. Идеята физическият документ да бъде сменен от електронен е част от ограниченията за битката с войната по пътищата.

 

Димитър Лъжов интензивно кара от 20 години и с наслада приветства концепцията персоналните документи да станат част от цифровия портфейл. „ При всички случаи няма метод да я забравиш, защото тя цифрово все някъде съществува. Най-вероятно КАТ няма да може да постанова санкции за изчезнала шофьорска брошура. За цифровизация се приказва в последните 20 години, само че тя навлиза малко бавничко. До пет години може да се случи това, не виждам по какъв начин по-бързо ”, показва той.

 

„ Естония има към този момент многогодишна процедура в това да цифровизира цялата документи на жителите. Хората там употребяват тези документи, като се разпознават пред всевъзможни институции ”, добавя киберекспертът Явор Колев.

 

От позиция на сигурността на персоналните ни документи в електронен вид специалистите са безапелационни - няма място за терзание.  „ По-опасно е да носим документите си в физически портфейл, който доста по-лесно може да бъде откраднат. Телефонът даже да бъде откраднат, знаете, че има двуфакторна автентикация - посредством биометрични данни, посредством ПИН ”, добави Колев.

 

Като ограничения за ограничение на пътните произшествия в Европа, евродепутатите одобриха и редица други промени. Сред тях - неопитните водачи да имат двугодишен изпитателен период, водачите да правят оценка личната си валидност за шофиране, както и по- съответна подготовка за рискови обстановки на пътя.

 

Ако предложенията бъдат признати дефинитивно, България е задължена да приложи европейското законодателство. „ Това е добра концепция, защото знаете, че дигитализацията в човечеството е приоритет. Оттук нататък всяко едно деяние в тази посока, съгласно мен, би било одобрявано добре.

 

От друга страна, би облекчавало редица процедури както при водачите, по този начин и при органите, които управляват тези процеси ”, съобщи министърът на превоза и известията в оставка Георги Гвоздейков.

 

Преди да можем обаче да прибавим шофьорските книжки в цифровия портфейл е належащо Екологичен потенциал да гласоподава предлагането и на второ четене, което ще се случи най-рано след евроизборите през юни.

 

Промените плануват още младите водачи да имат изпитателен период в първите си две години зад кормилото. Желаещите да ръководят камион пък към този момент ще могат да го вършат, откакто навършат 18. 

 

В ефира на предаването " Твоят ден " по NOVA NEWS автоинструкторът Георги Бързаков разяснява, че някои от разпоредбите към този момент се ползват в България. Пример за такова е записването на шофьорски курсове на 17-годишна възраст.

 

Той сложи въпроса има ли подготвеност за цифровизирано образование, откакто се взема решение книжките да станат електронни.

 

Бързаков изрази подозрение, че новите условия ще доведат до по-добро образование на курсистите.

 

Инструкторът разяснява и още едно от признатите промени - самооценката на водачите. Той запита по какъв начин един млад лидер може да направи разбор на личните си благоприятни условия като водач.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР