Шофьорите на леки коли ще могат да си купуват уикенд

...
Шофьорите на леки коли ще могат да си купуват уикенд
Коментари Харесай

Уикенд винетки въвеждат за колите

Шофьорите на леки коли ще могат да си купуват уикенд винетки и еднодневни стикери след въвеждане на тол системата. Цената към момента не е ясна. Водачите на леки коли няма да заплащат по-скъпо, само че вместо хартиени ще употребяват електронни стикери. Това изясни министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков при подписването на контракта за създаване на тол системата с из­пъл­ни­те­ля “Капш Трафик Солюшънс ”. Подписи под контракта сложиха представителят на определената компания Михаел Вебер и ръководителят на Агенция “Пътна инфраструктура ” инж. Дончо Атанасов.

Стойността на контракта е близо 150 млн. лева без Данък добавена стойност. Системата би трябвало да бъде създадена за 7 месеца, а още една година преди да бъде действително въведена ще премине разнообразни тествания, изясни министър Нанков. Очаква се още през първата година след внедряването й приходите от нея да са към 1 милиарда лева, до момента в който сега от винетки се събират към 350 млн. лева годишно. Увеличението на събираните средства ще бъде главно за сметка на бизнеса. Поне 6-7 пъти ще се увеличи цената на прекосяването по родните пътища за тежкотоварни коли над 3,5 тона, изясни Нанков. И акцентира, че този модел е обективен, защото повече ще заплащат тези, които разрушават повече. Строителният министър изясни, че златото на страната ни е точно геостратегическото ни състояние и преминаващите през територията ни 5 от общо 10 транспортни европейски коридора.

Събраните средства от тол системата ще се употребяват целево за пътния бранш. С тях ще се строят нови автомагистрали и други значими инфраструктурни обекти като няколко тунела под Стара планина, акцентира Нанков. Все още не е ясно кои пътища ще бъдат в обсега на новата тол система, само че се разисква да се заплаща за прекосяване по автомагистралите, както и за пътищата 1-ви и 2-ри клас, или за към 8000 километра. Вторият сюжет е платени да са съвсем 75% от цялата републиканска пътна мрежа.

Работата по въвеждане на тол системата ще бъде тежка, тъй като в отрасловото ведомство към момента няма задоволително подготвени фрагменти, изясни ръководителят на АПИ инж. Дончо Атанасов. Той акцентира, че с приходите от новата система се надява да се обновят и третокласните пътища, тъй че през идващите 4-5 година да имаме съвременна пътна мрежа. И посочи, че през този интервал изтичат и експлотационните периоди на към този момент построените автомагистрали.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР