Шофьорите лесно могат да проверят и заплатят глобите си онлайн

...
Шофьорите лесно могат да проверят и заплатят глобите си онлайн
Коментари Харесай

КАТ въведе онлайн система за проверка и плащане на глоби

Шофьорите елементарно могат да ревизират и заплатят санкциите си онлайн към КАТ. С въвеждането на новата онлайн услуга на Министерство на вътрешните работи се цели да се улесни и опрости процесът по заплащане на отговорностите, както и да спести време на водачите, оповестява dariknews.bg.

В онлайн системата може да се заплащат електронни фишове и наказателни постановления. Необходимите данни са ЕГН или номер на персонална карта, номер на автомобила и шофьорската брошура. Припомняме, че до момента, с цел да се ревизират отговорностите, се изискваше да се вкара номерът и серията на фиша.

Шофьорите получават 30% отстъпка, в случай че погасят задължението си до 14 дни след неговото връчване. Това може да се случи и откакто Министерство на вътрешните работи изпрати уведомление по вайбър, SMS или имейл. Важно е да се знае, че санкцията се счита за връчена, в случай че линкът към известието бъде отворен. Глобата за превишена скорост е една от най-често срещаните наказания. Ако превишите скоростта в обитаемо място, санкцията стартира от 20 лв.:

за превишаване с 10 км/ч – с санкция 20 лева.;
за превишаване от 11 до 20 км/ч – с санкция 50 лева
за превишаване от 21 до 30 км/ч – с санкция 100 лева.;
за превишаване от 31 до 40 км/ч – с санкция 400 лева.;
за превишаване над 40 км/ч – с санкция 600 лева.;
за превишаване над 50 км/ч – с санкция 700 лева и три месеца отнемане от право да ръководи моторно транспортно средство, като за всеки последващи 5 km/h превишаване над 50 km/h санкцията се усилва с 50 лева

Водач, който надвиши позволената скорост отвън обитаемо място, се санкционира по този начин:

за превишаване с 10 км/ч – с санкция 20 лева.;
за превишаване от 11 до 20 км/ч – с санкция 50 лева.;
за превишаване от 21 до 30 км/ч – с санкция 100 лева.;
за превишаване от 31 до 40 км/ч – с санкция 300 лева.;
за превишаване от 41 до 50 км/ч – с санкция 400 лева.;
за превишаване над 50 км/ч – с санкция 600 лева, като за всеки последващи 5 km/h превишаване над 50 km/h санкцията се усилва с 50 лева.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР