Шофьорите докосват лицето си средно 26 пъти за един час

...
Шофьорите докосват лицето си средно 26 пъти за един час
Коментари Харесай

Шофьорите докосват лицето си по 26 пъти за час

Шофьорите допират лицето си приблизително 26 пъти за един час и евентуално популяризират микроби и инфекции, в случай че ръцете им не са измити добре, заяви електронното издание "Юрикалърт ", като цитира английско изследване.

Изследователи от Нотингамския университет анализирали архивни видеозаписи, документирали държанието на 36 опитни водачи на моторни транспортни средства. Съзнателно или без да се замислят, те протягат ръка към лицето си или към него приблизително 26,4 пъти на час, като всеки досег е за съвсем четири секунди.

Най-често те протягат ръце до лицето (79,6%), косата (10%), шията (8,6%) и раменете (1,7%), демонстрират наблюденията на откривателите.

При 42,5% от случаите водачите допират лигавици (вътрешната част на устните, ноздрите и очите) почти на всеки пет минути, като най-често това става с върховете на пръстите и палците. Според учените те са постоянно пропускани при миене на ръцете.

Данните демонстрират, че няма разлика сред пола и възрастта на водачите на моторни транспортни средства с такива привички. Това дава съображение да се направи извод, че всички са евентуално изложени на риск от замърсяване посредством допиране на лицето по време на шофиране.

Британските учени предизвестяват, че този табиет може да е доста по-разпространен от данните, с които разполагат - изключително когато водачите пътуват сами.



Сложността на ръководството на транспортното средство и обвързваните с това физически и мисловни действия оказват забележителен резултат върху честотата на докосванията на лицето.

Шофьорите са по-малко склонни да протягат ръце към лицето си при напрегнати обстановки на пътя - подготовка за престрояване и самата промяна на лентата, маневра за завой, паркиране.

Изследването е оповестено в профилираното издание "Ергономикс ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР