Шофьори от столичния градски протестират с жълти жилетки срещу ниското

...
Шофьори от столичния градски протестират с жълти жилетки срещу ниското
Коментари Харесай

Шофьори от столичния градски транспорт с жълти жилетки пред Столична община

Шофьори от столичния градски стачкуват с жълти жилетки против ниското заплащане в бранша , в очакване на днешното съвещание на Постоянната комисия по превоз и туризъм в Столичния общински съвет (СОС).

Пред постройката на Столична община се събраха десетки водачи на рейсове, тролеи и трамваи .
Те недоволстват против тежките условия на труд и неналичието на задоволително фрагменти в бранша, от което произтича и високата им претовареност и полагането на ексклузивен труд.
 Вдигат с 10% заплатите на водачите в градския превоз
Вдигат с 10% заплатите на водачите в градския превоз

От КНСБ упорстват за не повече от 150 часа ексклузивен труд

Към протестиращите се причисли и омбудсманът Мая Манолова , която поддържа техните претенции . Общественият бранител съобщи това и на съвещанието на комисията, на която бяха разисквани точно настояванията на чиновниците в публичния превоз в столицата.
На съвещанието участваха и двама представители на протестиращите , откакто през вчерашния ден Манолова изпрати писмо до кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и до ръководителя на комисията в СОС Екатерина Йорданова, с което настоя представители от гараж да бъдат позволени на разискването.

Преди да влезе на съвещанието Манолова съобщи пред публицисти, че водачите от градския превоз са безусловно прави.
" Те желаят почтено заплащане, съблюдаване на Кодекса на труда и естествени условия на труд ", сподели омбудсманът.

Работниците от сектора внесоха в институцията на омбудсмана и петиция , подписана от 1 210 водачи, в която декларират недоволствата си. Сред тях - и липса на естествени тоалетни на крайните спирки.

" Ще бъде добре в случай че общинските съветници и членовете - първо на транспортната комисия, а по-късно и всички останали, чуят проблемите от първо лице, слагат проблемите на масата и начертаят проект за тяхното решение ", акцентира омбудсманът, представена от прессъобщение.

По думите на публичния бранител столичните водачи в публичния превоз поставят по 350, 500, 700 часа ексклузивен труд , което е нарушаване на Кодекса на труда във връзка с дневните, седмичните и месечните почивки.
 Омбудсманът оказва помощ на водачите от столичния превоз
Омбудсманът оказва помощ на водачите от столичния превоз

Изпратила е писмо до кмета Йорданка Фандъкова

" Вместо 9 дни някои от хората в градския превоз почиват по 3 и по 4 дни в месеца, няма младежи, които да желаят да работят в системата поради ниските хонорари и неприятните условия на труд ", безапелационна беше Манолова, акцентирайки, че казусът е извънредно огромен и би трябвало да му се обърне внимание, тъй като се натрупва от десетилетия.

" Това е значимо и за столичани, тъй като в случай че зад кормилото е водач, който е работил без отмора - дневна, седмична, месечна, той е рисков и за себе си и за жителите на София ", изясни Манолова.
 Нов случай с рейс на столичния градски превоз
Нов случай с рейс на столичния градски превоз

Водачът изгубил надзор, тъй като му станало лошо
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР