Шофьор ще търпи половината от наложеното му наказание, заради бавен

...
Шофьор ще търпи половината от наложеното му наказание, заради бавен
Коментари Харесай

Бавно дело стопи наполовина присъдата на дрогиран шофьор

Шофьор ще търпи половината от наложеното му наказване, поради муден правосъден развой. Това са решили магистратите, с което понижават присъдата му от една година отнемане от независимост на шест месеца.

Делото траяло повече от четири години. 

Шофьорът бил заловен в крачка на бул. " Пещерско шосе ", до кръстовището за кв. Прослав " през зимата на 2019 година Тогава се провеждала профилирана полицейска интервенция и на място бил ситуиран полицейски автопатрул. Шофьорът бил спрян за инспекция до близката бензиностанция. Поводът бил нередовност на една от крушките на фара на колата, написа " Марица ".

В хода на инспекцията била направена информация, при която полицейските чиновници разбрали, че седналият зад кормилото към този момент е имал демонстрация, обвързвана с наркотични субстанции, заради което решили да го тестват за приложимост на такива. Уредът отчел позитивен резултат за приложимост на амфетамин. Последвало сформиране на акт, в който щофьорът показал, че не желае да даде кръвна проба за проучване. В здравното заведение още веднъж отказал, като това било отразено с протокол. След като не се е възползвал от правото си да даде кръв за проучване, в действителност той се е съгласил с резултата от мил чека, който посочил, че е дрогиран. Мъжът бил измамен под наказателна отговорност. Оттам стартира и дългата съсебна сага. 

Окръжният съд установил, че делото е прекарало в правосъдната фаза на процеса доста време по отношение на фактическата му трудност  - повече от четири години.

" Забавянето се дължи напълно на активността на ръководно-решаващите органи. При първото въззивно правосъдно произвеждане делото е било върнато в предишен етап на процеса, заради позволена вътрешна противоречивост в претекстовете на първостепенния съд. Впоследствие претекстовете на втория по ред първоинстанционен съд към постановената присъда са били направени за интервал повече от една година, което също не подхожда на фактическата и правна трудност на случая. Изложеното сочи значително закъснение на наказателното произвеждане в правосъдната фаза на процеса, което е попречило на осъществяване на производството в рационален период ", сочат магистратите. 

Така те понижат наложеното му наказване от година затвор на шест месеца, което ще търпи при общ режим. Отменят и санкцията от 500 лева, която водачът трябвало да заплати. Оставят в действие глобата, съгласно която остава без брошура за година и половина.

В жалбата си водачът акцентира, че полицейският чиновник, боравил с теста за дрога, не е минал курс на образование, заради което все още на инспекцията същият бил незапознат. Поискал присъдата да бъде анулирана и да бъде оневинен, а алтернативно- присъдата да бъде анулирана и делото върнато за ново разглеждане от различен състав. Не на последно място показал, че температурите били ниски, което повлияло на резултата от теста. Температурните граници, в които пробата следва да се ползва са от +5 градуса до +30 градуса. В момента на инспекцията били по-ниски - към два над нулата. Според движимостите лица температурното въздействие може да се пренебрегне, когато температурата е над точката на заледяване на водата. Няма, обаче, учредения да се смята, че откритата температурна разлика е опорочила по какъвто и да е метод резултата, защото градусите са били покрай целесъобразните за работа с теста. " В случая не се е отразило на резултата на теста, при който контролните линии за годност са реагирали и е позитивен, засякъл в слюнката нналичие на амфетамин, надхвърлящ граничната стойност „ cut off “, с цел да реагира теста като позитивен, се споделя в мнението на съда.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР