Шофьор, който управлява кола с прекратена регистрация, но не е

...
Шофьор, който управлява кола с прекратена регистрация, но не е
Коментари Харесай

ВАС и ВКС: Няма да има глоба за шофьор, неуведомен, че регистрацията на колата му е прекратена

Шофьор, който ръководи кола с прекъсната регистрация, само че не е известен за това, не би трябвало да бъде глобяван. Това пишат от Върховния касационен съд и Върховния административен съд в общо тълкувателно решение.
Наказанието за шофиране на дерегистрирана служебно кола е лишаване на книжката от 6 до 12 месеца и санкция от 200 до 500 лева
В случаите, когато няма доказателства, че прекратяването на регистрацията е било обявено на притежателя на моторно транспортно средство от отдел " Пътна полиция " или не се потвърди по различен метод узнаването за служебното преустановяване на регистрацията, санкцията би била несъставомерна.
Тълкувателното дело е формирано, тъй като в правосъдната процедура на районните и административните съдилища са завършени разнообразни мнения. Според едното мнение, когато притежателят на моторното транспортно средство не е бил известен, че е прекъсната служебно регистрацията на автомобила му, той не може да знае за това
Ако водачът ръководи автомобил без гражданска отговорност, то той реализира състава на друго нарушаване.
Според второто мнение на другите съдилища в страната узнаването за прекратяването на регистрацията от притежателя не съставлява детайл от фактическия състав на дерегистрацията, заради което е ирелевантно за отговорността на лидера събитието дали е известен притежателят на автомобила, че е със служебно прекъсната регистрация. Законодателят е планувал обвързване за административния орган да уведоми притежателя на моторното транспортно средство за служебно прекратената регистрация, без законът да планува приемането на уведомлението като причина за дерегистрацията. В качеството си на лидер на моторно транспортно средство деецът е задължен да знае, че за ръководеното от него моторно транспортно средство не е налице подписана застраховка „ Гражданска отговорност ", както и да познава законовите последствия от несъблюдение на това обвързване. Най-малкото, което е могъл да направи деецът, е да ревизира стикера, удостоверяващ съществуването на годен контракт за „ Гражданска отговорност ”. Неизпълнението на това обвързване е демонстрация на немарливост, което обосновава виновността на дееца.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР