Шофирането с един или повече души в кола е едно

...
Шофирането с един или повече души в кола е едно
Коментари Харесай

Как да се предпазим от коронавирус в кола

Шофирането с един или повече души в кола е едно от най-рисковите неща, на които можете да се изложите, когато става въпрос за предаване на, защото въпреки да наподобява по-безопасна опция от публичния превоз, това въпреки всичко е лимитирано пространство. Дори в случай че всички пасажери носят маски, и най-малките частици могат да бъдат разпръснати във въздуха.
„ Когато сте навън, частиците незабавно се разреждат. Но в случай че сте на закрито като кола, тези частици могат да останат в кабината и да се натрупат във въздуха ", сподели Варгезе Матай , физик от Бостънския университет в Масачузетс, пред " Бизбес Инсайдер ".
Матай, дружно с сътрудниците си от университета Браун, изследвали по какъв начин дребни частици се движат купето на автомобила при разнообразни разновидности на вентилация. Тяхната симулация, оповестена в списание " Science Advances ", демонстрира, че отварянето на прозорци е най-ефективният способ за изчистване на евентуално насъбраните частици в колите. Когато всички прозорци били затворени, сред 8 и 10 % от частиците, издишани от един човек, можели да стигнат до спътника. Този брой спада до едвам 0,2 до 2 %, когато и четирите прозореца са отворени.
Разбира се, в един леден зимен ден отварянето на всички прозорци не е най-практичният вид, по тази причина създателите са опитали с разнообразни разновидности и излязоха с някои оферти.

Те симулирали возене в Toyota Prius със скорост 80 км/ч и с изключение на лидера, на задната дясна седалка с пасажер. Най-добрата вентилация, в случай че всички прозорци не могат да бъдат отворени, се обезпечава от комбинацията от отворен прозорец от страна на лидера (отпред вляво) и пасажера (отзад вдясно). В движеща се кола чистият въздух нормално се движи през задното стъкло и излиза начело, изясни Матай.
Отварянето на прозорци от противоположните страни на хората в колата, като се изключи че разрешава на частиците да избягат, основава въздушна бликам, която разделя лидера и пасажера.
Но Матай отбелязва, че отварянето на прозорците единствено мъничко няма да бъде от особена изгода. Според него, би било добре те да бъдат отворени най-малко на половина.
И най-после той показва, че спомагателната вентилация в колата не е сурогат на други превантивни ограничения като носене на маски, измиване на ръцете и стерилизация на общите елементи.

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР