Шофирането с един или повече души в кола е едно

Шофирането с един или повече души в кола е едно ...

Как да се предпазим от коронавирус в кола

Шофирането с един или повече души в кола е едно от най-рисковите неща, на които можете да се изложите, когато става въпрос за предаване на , тъй като макар да изглежда по-безопасна алтернатива от обществения транспорт, това все пак е ограничено пространство. Дори ако всички пътници носят маски, и най-малките частици могат да бъдат разпръснати във въздуха.
„Когато сте на открито, частиците веднага се разреждат. Но ако сте на закрито като кола, тези частици могат да останат в кабината и да се натрупат във въздуха", каза Варгезе Матай, физик от Бостънския университет в Масачузетс, пред "Бизбес Инсайдер".
Матай, заедно с колегите си от университета Браун, изследвали как малки частици се движат купето на автомобила при различни варианти на вентилация. Тяхната симулация, публикувана в списание "Science Advances", показва, че отварянето на прозорци е най-ефективният метод за изчистване на потенциално натрупаните частици в автомобилите. Когато всички прозорци били затворени, между 8 и 10 процента от частиците, издишани от един човек, можели да стигнат до спътника. Този брой спада до едва 0,2 до 2 процента, когато и четирите прозореца са отворени.
Разбира се, в един студен зимен ден отварянето на всички прозорци не е най-практичният вариант, затова авторите са експериментирали с различни варианти и излязоха с някои предложения.

Те симулирали возене в Toyota Prius със скорост 80 км/ч и освен водача, на задната дясна седалка с пътник. Най-добрата вентилация, ако всички прозорци не могат да бъдат отворени, се осигурява от комбинацията от отворен прозорец от страна на водача (отпред вляво) и пътника (отзад вдясно). В движеща се кола чистият въздух обикновено се движи през задното стъкло и излиза отпред, обясни Матай.
Отварянето на прозорци от противоположните страни на хората в колата, освен че позволява на частиците да избягат, създава въздушна струя, която разделя водача и пътника.
Но Матай отбелязва, че отварянето на прозорците само мъничко няма да бъде от особена полза. Според него, би било добре те да бъдат отворени поне наполовина.
И накрая той посочва, че допълнителната вентилация в колата не е заместител на други превантивни мерки като носене на маски, измиване на ръцете и дезинфекция на общите части.

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com