Шофирането при зимни условия често е предизвикателство дори и за

...
Шофирането при зимни условия често е предизвикателство дори и за
Коментари Харесай

12 трика за безопасно шофиране през зимата

Шофирането при зимни условия постоянно е предизвикателство даже и за опитните зад кормилото. Застрахователният съветник Виктория Бадьокова предлага 12 потребни трика при подготовката на автомобила, които ще оказват помощ да избегнете зимните несгоди при шофиране.

Как да се оправим със замъглените стъкла?

Студените месеци постоянно значат непрекъснато да се измъчвате със замъглените стъкла, рисково положение, в случай че сте на път. За бързо справяне с казуса пазете по една гъба за дъска в колата си.  Отварянето на прозореца ще вкара пресен въздух и прозорците бързо ще се изчистят.

2. Как да извършите стъклата си по-устойчиви на запотяване?

Поставете крем за бръснене отвътре на прозорците си и по-късно го избършете. Кремът за бръснене съдържа доста от същите съставки като професионалните спрейове и оставя пласт върху прозореца, който държи мъглата на разстояние. Напълнете торбичка (от плат) с ориз, която да всмуква влагата и да пази колата ви суха през нощта. Преди да изключите дефинитивно колата си за през нощта, отворете прозорците и дано студеният въздух размени овлажнения от вашето дишане.  Не оставяйте бутилки с вода или други питиета в колата си, тъй като водата замръзва по вътрешността на прозорците. Също по този начин климатикът е едно от най-хубавите средства за унищожаване на парата. Компресорът лишава влагата от въздуха.

3. Чорапи в жабката

През зимата дръжте по един чифт чорапи в жабката и ги сложете върху обувките си, ако ви се наложи да бутате колата или просто да ходите през мощно заснежено или заледено място. Осигуряват ви в допълнение сцепление. Резервните чорапи са евтини, компактни и постоянно потребни. Плюс това те са комфортна спонтанна забрадка в краен случай.

4. Чорапи за калъф на чистачките

Резервният чифт чорапи може да ви бъде от изгода за още нещо - покрийте  всяка от чистачките с чорап за през нощта, с цел да не ги покрие скреж или сняг. Повдигнете чистачките от стъклото и им нахлузете чорап за по-лесно топене заран.

5. За да не залепват чистачките за предното стъкло

Натопете парче плат в мощен алкохол и избършете всяка чистачка. Алкохолът ще предотврати залепването за стъклото и по този начин те ще действат обикновено даже и в най-студените дни.

6. Импровизирана стъргалка

Ако се окажете със замръзнали прозорци, само че не и със стъргалка за лед, имате няколко варианти - вземете шпатула, в случай че сте вкъщи си, или  използвайте пластмасова карта от портфейла си и изстържете леда.

7. Естествен размразител

Винаги когато можете, паркирайте с лице на изток, защото слънцето изгрява оттова и ще размрази стъклата на сутринта и по този начин няма да се занимавате със скреж на студа. Може да употребявате чистачките, в случай че са останали следи от скрежта.

8. „ Направи си самичък ”

Ако паркирането с източно ревю не е допустимо (или слънцето не оказва съдействие), смесете три елементи оцет с една част вода и напръскайте сместа върху предното стъкло, с цел да се предотврати формиране на лед.

9. При замръзнали автомобилни порти и брави

Има няколко хитри метода да се справите с това: Загрейте автомобилния ключ с кибритена съчка или запалка, а по-късно деликатно го пъхнете в ключалката, до момента в който прилагате напън, с цел да се стопи ледът. Бъдете деликатни с нагретия ключ! Друг вид е да вземете сламка за пиянство и да духате непосредствено върху замръзналата брава. Топлината от дъха ви ще разтопи леда. Натъркването на ключа или дръжката на вратата с дезинфектант за ръце ще има същия резултат. Алкохолът в гела ще разтопи леда и скоро ще ви разреши да отключите колата си.

10. Замръзнали огледала

За да се предотврати образуването на лед  по странични огледала, ги покрийте за през нощта с найлонови торбички, завързани с гумен ластик. Когато премахнете торбичките заран, огледалата ще бъдат без лед.

11. За фаровете

В най-тежките атмосферни и пътни условия фарове са изключително значими. Покрийте всеки фар с паста за зъби и изплакнете с топла вода. Това фрапантно ще усъвършенства качеството на вашите светлини и е доста по-евтино, в сравнение с комплектите, които се продават в магазина и имат същия резултат. За спомагателна изясненост нанесете пласт от восък, откакто сте премахнали пастата за зъби. Ще държи снега и водата надалеч в продължение на седмици!

12. Ако забуксувате

Поставете стелките пред гумите, с цел да ви дадат сцепление върху заледената повърхнина. Само не забравяйте да ги вземете назад, откакто тръгнете!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР