Шофирането по магистрали се възприема от мнозина шофьори като едва

...
Шофирането по магистрали се възприема от мнозина шофьори като едва
Коментари Харесай

Грешките, които се допускат при шофиране по магистрала

Шофирането по автомагистрали се възприема от мнозина водачи като надали не най-лесното, само че това постоянно се оказва лъжливо. Изследване на Autopistas, която е част от испанската корпорация, занимаваща се с ръководство на платени пътища Abertis Infraestructuras, показва 5 най-често допускани неточности на аутобаните, които могат да костват скъпо на водачите. Изводите са направени от данни след наблюдаване на 28 936 леки коли и 8768 тежки транспортни средства, като компанията ръководи над 8600 км платени пътища освен в Испания, написа Automedia.   

Разсейване на водачите

Според данни на Генералната дирекция на придвижването (DGT) разсейването е най-тревожният фактор. 32% от произшествията със починали през 2021 година са породени от някакъв тип разпръскване на водача като директна причина. Според изследването 3% от водачите употребяват мобилен телефон до момента в който карат и от DGT смятат, че към 400 смъртни случая годишно в Испания са породени от потреблението им. 

Изчислява се, че в случай че отделим 20 секунди, с цел да изпратим известие, да вземем за пример по WhatsApp, ще изминем 600 м, без да обръщаме нужното внимание на пътя. В допълнение, отделянето на 8 секунди за отговор на повикване може да ни отнеме 266 м, преди да се фокусираме върху пътя.

Превишена скорост

57,3% от водачите надвишават позволената скорост, като това е доста постоянно срещано нарушаване по автомагистралите. Докато умерената скорост постоянно е фактор, който способства за понижаване на следствията от катастрофи, превишаването понижава способността на лидера да реагира на непредвидени събития и генерира по този начин наречения тунелен резултат - понижаване на зрителното поле, което е назад съразмерно на скоростта. 

Според изследването през последните години водачите са станали по-наясно с този проблем и процентът на тези, които надвишават 160 км/ч е понижен. Освен това огромен % водачи, които не съблюдават ограничаването от 120 км/ч, не надвишават 130 км/ч. Най-високите скорости по автомагистралите са регистрирани през почивните дни.

Използване на мигачи при маневри

Сигнализиране при маневри се употребява все по-малко от доста водачи, които подценяват смисъла да осведомят другите участници в придвижването за своите дейности. Само 33% от водачите употребяват мигачи на пътища с две платна и автомагистрали, което води до комплициране и евентуално рискови обстановки по време на промяна на платното или изпреварване. 

Според изследването тази неточност е по-често срещана при леките коли, като водачите на тежкотоварни коли са по-стриктни при потреблението на мигачите.

Безопасна отдалеченост

Дистанцията сред колите е жизненоважно за сигурността, изключително при високи скорости. Приблизително 11% от водачите на леки коли не съблюдават безвредното разстояние и това ги прави уязвими при внезапно прекъсване, непоказани маневри или друго непредвидено събитие на пътя. 

Още по-опасно е неналичието на безвредно разстояние, когато се кара през нощта, в дъжд или при неприятна видимост и условия на пътя.

Използването на защитен колан

Въпреки че по-голямата част от водачите сега употребяват защитния колан тъй като са осъзнали значимостта му при положение на злополука, или тъй като не желаят да бъдат санкционирани, същото не важи за пасажерите на задните седалки. Все още има доста случаи, в които седящите откъм гърба омаловажават смисъла на колана и пътуват без да го закопчават. А това при случай предизвиква съществени пострадвания и даже гибел. 

В случай на преден конфликт слагането на защитен колан понижава риска от гибел и съществени пострадвания на главата с 90%. Освен това понижава риска от рани, счупвания и други пострадвания със 75%. При удар откъм гърба намаляването на риска от гибел или съществено пострадване е 50%.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР