Шофиране, както и пресичане на пешеходна пътека, с телефон в

...
Шофиране, както и пресичане на пешеходна пътека, с телефон в
Коментари Харесай

Чрез „алкохолни очила“ БЧК учи младите шофьори за опасността от зависимостите

Шофиране, както и секване на пешеходна пътека, с телефон в ръка крие идентичен риск от пораждане на ПТП. Това преглежда една от тематиките в плана на БЧК – „ Ние знаем разпоредбите “. Инициативата е извършена в шест столични учебни заведения, а задачата ѝ е насърчаване на умения за безвредно държание на пътя при подрастващите.

„ Този план е малко по-различен от всичко останало, което сме правили до момента, тъй като с него обвързвахме две теми- предварителна защита на зависимостите и тематиката, обвързвана с пътната сигурност. Всъщност аргументите за пътно-транспортните катастрофи могат да бъдат и зависимостите, не толкоз класическите зависимости, свързани с алкохола и опияняващите субстанции, по-скоро актуалните зависимости “, изяснява Невелина Стойнева - гл. експерт по ръководство на младежка и планова активност към БЧК.

Изводите от плана сочат, че неналичието на внимание е главният проблем за всички участници в придвижването.

„ Когато пресичаме и ни е по-голям телефонният диалог, ние не се фокусираме върху това, което е на пътя. Разговорът, след което здравето - ето това е нещо, върху което се опитваме да насочим вниманието на хората и по-скоро към всички нас, тъй като всички ние го вършим, колкото и да сме осведомени. За страдание, това се трансформира в инстинкт “, споделят Стойнева.

Идеята е подрастващите да развият нулева приемливост към използването на алкохол, наркотични субстанции и експанзията на пътя. За задачата в образователния център на БЧК употребяват очила, симулиращи въздействието на канабис и алкохол , изясни ръководителят на Центъра за образование Наталия Харизанова.

„ Правим демонстрации в самата зала- поставят се очилата и хората виждат какъв е резултатът, в случай че са пушили или използвали алкохол и какво се случва по-късно с техните реакции - дали могат да си вържат обувката, дали могат да си вземат шишето, дали могат да си пипнат носа. Това несъмнено има сериозен резултат върху тях “, уточни Харизанова.

Обучението на най-малките възпитаници е извършено посредством поредност от интерактивни действия като работни ателиета и дискусионни срещи по тематиката, а главното обръщение е - в никакъв случай да не подхващат дейности, които биха могли да застрашат тяхното здраве.

Експертите поучават още всички възпитаници постоянно да имат светлоотразител на раницата или якето си в тъмните часове, както и да се оглеждат деликатно, изключително когато са на пешеходна пътека.

 

За новините на Euronews Bulgaria Бетина Михайлова.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР