Шивашките предприятия в Русе не възнамеряват да вдигат работните заплати

...
Шивашките предприятия в Русе не възнамеряват да вдигат работните заплати
Коментари Харесай

Увеличението на минималната заплата няма да повлияе на шивашкия бранш в Русе

Шивашките предприятия в Русе не имат намерение да подвигат работните заплати през новата 2018-а. Подготвяното нарастване на минималната заплата в страната няма да повлияе на възнагражденията в техния отрасъл. Това счита притежател на дружество за мъжки дрехи, който се учудва на мнението на Конфедерацията на индустриалците, че скокът на възнагражденията ще попречи на бизнеса.


Шивашката фабрика на Мартин Йорданов съществува от 15 години в Русе. Казва, че той и неговите сътрудници чакат новата година спокойни, без терзания, че скокът на минималната заплата в страната ще навреди на бизнеса им.
Мартин Йорданов - притежател на фабрика за мъжки дрехи: " Ние от дълго време сме над минималната работна заплата. Много от предприятията от шивашкия отрасъл работят за Европа, работим за съществени компании. "
В предприятието на Йорданов, в което се създават мъжки сака, са наети 700 души. И все пак изпитват сериозен дефицит на квалифицирани фрагменти, с цел да изпълнят поръчките от чужбина.
Мартин Йорданов - притежател на фабрика за мъжки дрехи: " В момента имаме нови работни места свободни. Над 200 работни места имаме, нови машини имаме, нови клиенти. Много други компании също като нас имат свободни работни места. "
Възнагражденията сега в шивашкия отрасъл се дефинират от търсенето на дипломиран личен състав, а не административно - споделя Йорданов.
Мартин Йорданов - притежател на фабрика за мъжки дрехи: " В момента заплатата не се управлява от страната. Работникът има право да избира сега - той " командва " на пазара. "
Размерът за минималната работна заплата за 2018-a година ще бъде 510 лв. месечно. Разчетите демонстрират, че като се приспаднат данъкът и осигурителните вноски, се получават 397 лв.. По думите на Мартин Йорданов, месечните хонорари в шивашките компании сега надвишават два или три пъти този размер.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР