Широкомащабна мрежа за дезинформация, оперираща от Русия, се е опитала

...
Широкомащабна мрежа за дезинформация, оперираща от Русия, се е опитала
Коментари Харесай

Мета разби насочена към Европа руска пропагандна мрежа

Широкомащабна мрежа за дезинформация, оперираща от Русия, се е пробвала да употребява стотици подправени сметки в обществените мрежи и десетки мними новинарски уеб сайтове, с цел да популяризира гледната точка на Кремъл за съветската инвазия в Украйна, заяви през днешния ден компанията Мета, представена от Асошиейтед прес.

Мета, която има Facebook и Инстаграм, сподели, че е разкрила и осуетила интервенцията преди тя да доближи до необятна публика.

Facebook сподели обаче, че това е била най-голямата и най-сложна съветска пропагандна интервенция, която е разкрила от началото на съветската инвазия.

Тя е включвала повече от 60 уеб страницата, основани да копират същински новинарски уеб сайтове, в това число на английския вестник " Гардиън " и на немското списание " Шпигел " Вместо същинските вести, популяризирани от тези уеб сайтове, подправените уеб сайтове са съдържали линкове към съветска агитация и дезинформация за Украйна. Повече от 1600 подправени сметки във Facebook са били употребявани за разпространение на агитация в обществото в Германия, Италия, Франция, Англия и Украйна.

Разкритията акцентират както уговорката на обществените медии да следят своите уеб сайтове, по този начин и рисковете, които не престават да произтичат от дезинформацията.

Една от подправените вести гласи: " Видео: Фалшивата режисура в Буча е разкрита! ", като се пробва да хвърли виновността за избиването на стотици украинци в окупирания от руснаците град върху Украйна.

Фалшивите сметки в обществените мрежи са били употребявани за разпространение на линкове към подправени вести и други проруски постове и видеа във Facebook и Инстаграм, както и в платформи, включващи Телеграм и Туитър. Мрежата е била дейна през цялото лято.

Тези дейности в мрежата за първи път са били видяни от проверяващи публицисти в Германия. Когато Мета почнала следствието си, то е открило, че доста от подправените сметки към този момент са били отстранени от автоматизираните системи на Facebook. Хиляди хора обаче са употребили тези подправени страници във Facebook преди да бъдат деактивирани по-рано тази година.

Изследователи споделят, че не могат непосредствено да свържат тази мрежа с съветското държавно управление, само че шефът на Мета по попречване на заканите Дейвид Агранович означи ролята, която са изиграли съветски дипломати и сподели, че интервенцията е разчитала на усъвършенствани тактики, в това число потребление на доста езици и подробно направени подправени уеб сайтове.

Изследователи от Мета са разкрили също доста по-малка дезинформационна мрежа, оперирана от Китай, която се опитвала да популяризира разделящо обществото политическо наличие в Съединени американски щати.

Операцията е достигнала до напълно незначителна американска публика, като някои постове са били толкоз аматьорски направени, че си е проличавало, че не са американски, в това число с правописни неточности на британски.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР