Широк кръг от възможности за икономическо сътрудничество с американски компании

...
Широк кръг от възможности за икономическо сътрудничество с американски компании
Коментари Харесай

Добив на редки метали от лигнитни въглища и пренос на газ по Дунав обсъди Лорер в САЩ

Широк кръг от благоприятни условия за икономическо съдействие с американски компании е разискал министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер на среща във Вашингтон с представители на американски компании, проведена от локалния офис на Американската комерсиална камара в България (АмЧам), оповестиха от камарата.

Екзотично звучи желанието да се проучат опциите за добиване на редки метали от лигнитните въглища в комплекса " Марица изток ", надалеч по-практични са концепциите за ускорение на доставките на полутечен природен газ за България, преноса на газ по река Дунав, основаването на виртуални газопроводи , както и съхранението и транспорт на водород.

Обсъдена е била и модернизацията на газохранилището в Чирен, чийто план за разширение на потенциала му до 1 милиарда куб. м е в развой на смяна на публичните поръчки за осъществяването му.

Сред останалите тематики на диалозите са били развиването на развойната и приложна активност в сегмента на самостоятелните коли, вероятното съдействие с научно-технически институти у нас, в това число и с центъра за компютърни науки и изкуствен интелект (INSAIT) в София.

В сферата на автомобилостроенето са дискутирани технологията за предпазване на водород и водородно-електрически станции за зареждане на коли. По отношение на научните проучвания в областта на молекулярната биология министър Лорер показал опциите, с които България разполага в тази област.

Други тематики от високотехнологичните промишленостите са били създаването и производството на галактическа храна и аерокосмически проучвания, самостоятелни дронове за комерсиално прилагане и други

Сред американските компании, взели участие в срещата, са били Waymo, Intel, New Alternative Energy Group, Corban Energy, Pangea Carbon Capture, Sierra Nevada Corporation, FedEx, Rivian (производителя на електрически автомобили на Amazon), Pangea Carbon Capture, New Alternative Energy Group, Corban Energy Group, както и от академичната област от National Science Foundation, Johns Hopkins University и University of Central Florida, показват от АмЧам.

Съединени американски щати са измежду 10-те най-големи външнотърговски сътрудници и вложители у нас. Министър Лорер изтъкнал пред американския бизнес, че има благоприятни условия за вложения във високотехнологични производства, научно-изследователска и развойна активност, както и в региона на индустриалното съдействие. Той показа и опциите от насърчителни ограничения, които страната ни предлага за задграничните вложители. Една от разискваните тематики е била капацитетът на България да е трансферна локация в ЦИЕ района за колета от Азия за Европа .

Всички участници от страна на американския бизнес са изразили предпочитание да се доразвие полемиката с съответни планове и начинания в бъдеще. Скоро ще се провежда научна делегация в България на Центъра за софтуерен трансфер и комерсиализация на патенти на Virginia Commonwealth University, както и търговски задачи в България на щатско равнище в съдействие със Организацията за интернационално съдействие на обособените щати (SIDO) и със Департамента по търговия на Съединени американски щати.

По време на формалната си аудиенция министър Лорер разискал в Бюрото по европейски и евразийски въпроси на Държавния департамент на Съединени американски щати идното сключване на Меморандум в поддръжка на икономическото съдействие сред България и Съединени американски щати, оповестиха от пресцентъра на ведомството му.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР