Шипката е първенец по съдържание на витамин С, който е

...
Шипката е първенец по съдържание на витамин С, който е
Коментари Харесай

Лек от стари времена-Само ако знаете как да я ползвате, ще пращите от здраве

Шипката е отличник по наличие на витамин С, който е в по-голямо количество в сравнение с в лиманите и превъзхожда доста плодове и зеленчуци по количеството минерали и детайли като магнезий, калий, фосфор, натрий, съдържа и флавоноиди и пектини. Шипката е основен стимулатор за образуването на червени кръвни телца и ускорява съпротивителните сили на организма.

Препоръчва се при анемии, диабет, умствена и физическа отмалялост, простудни болести, авитаминози.

Плодът укрепва сърцето и кръвоносната система, понижава високата кръвна захар и неприятния холестерол.

Безценна е при стомашно-чревни и бронхиални болести и за пречистване от токсините, както и за положително храносмилане. Облекчава болките в ставите и при менструален цикъл, понижава възприятието за апетит.



Шипковият чай успокоява нервната система, оказва помощ при тревога, бодърствуване, меланхолия и настинки. Плодовете се употребяват за лекуване на рани, изгаряния, премръзвания.

Освен че лекува, царицата на билките разкрасява и подмладява. От семките се извлича тъмно-червено масло, което подхранва кожата, заличава белези и бръчки, придава на кожата еднакъв и хубав загар, написа fermer.bg.

Маслото от шипка оказва помощ и в битката с акнето, за суха и раздразнена кожа. В домашната козметика прави чудеса – при разбъркване на шипки с мед, овесени ядки или зехтин. Шипковият чай се употребява също по този начин за миене и разчистване на кожата. Шипковата вода служи за ободряване на лицето – две шепи свежи цветове на шипка се поставят в буркан с две лъжици захар и литър топла вода с лъжица оцет. След два часа се разбърква, прецежда и се поставя в ледник.

За усмиряване на раздразнена кожа се употребява шипков тоник. Необходими са чаена лъжичка мед, няколко капки сок от лимон и няколко листенца шипков цвят. Листенцата се заливат с чаша гореща вода и след половин час се прибавят меда и лимона и се нанасят върху лицето за десетина минути.
Отвара от шипки, яйчен белтък и лъжичка лимонен сок служи за маска, която почиства и свива порите на лицето. За да се сгъсти се прибавя малко пшенично или оризово брашно. Сместа се поставя на лицето за двайсетина минути.

 

За лъскава коса

Малко запарка от сварени плодове се смесва с овесено брашно и лъжица лимонен сок. Нанася се за половин час на суха коса.

През есента шипките са в обилие на всички места. Най-голямо е наличието на витамин С, когато плодовете са блестящо червени и твърди. В изсушено положение плодовете на шипката могат да се съхраняват до две години, само че би трябвало да се държат в добре затворени съдове.

От шипки се прави също мармалад, сладко, сок, дори и вино. Силно тонизиращо деяние има и шипковият балсам, който може да се пие и вместо вода. В 3 литров буркан се поставят цели плодчета шипка, прибавят се 700 гр. захар, половин пакетче квас за самун, долива се с вода. След 3-4 дни еликсирът е подготвен. Когато водата свърши процедурата се повтаря със същите плодове шипка.

 

Шипков мармалад – рецепта

Узрелите шипки се почистват от дръжките и листенцата, разрязват се на две по дължина и се почистват от семенцата. Но мармалад става и от цели шипки.

Пет кг шипки се заливат с четири литра вода или колкото е належащо с цел да се покрият с 5-6 см.

След като омекнат изцяло, прецеждат се през гевгир, пасират се като се поливат с отварата в която са се варили.

Кашата се прецежда два-три пъти през ситно решето, слага се в тенджера и се прибавя захарта.

На 5 литра каша – 2 кг захар.

Вари се като непрестанно се разбърква, с цел да не загори.

Мармаладът е подготвен, когато се сгъсти като течен мед. Още топъл се изсипва в сухи, топли буркани.
Затварят се, само че не се стерилизират./ lekuvai.bg

 

И Още: 

Шипката се употребява за лекуване на разнообразни неразположения още от древността. Растението е богато на витамините С, А, К, Е, съдържа в себе си и минералите – калий, калций, магнезий, манган.

Макар че билката не е задоволително изследвана, с цел да се потвърдят сигурно нейните позитивни свойства, доста хора се доверяват на чая от шипки, тъй като са изпитвали облекчение при потреблението му.

Заради огромното количество витамин С, което се съдържа в шипката, тази билка несъмнено е един от най-хубавите избори за стимулиране и на имунната система.

Изключително подобаваща за предотвратяване от грип и простуда, шипката може да се пие и откакто към този момент сме се разболели. В тази обстановка, билката ще ни помогне по-бързо да се възстановим. Билката облекчава възпаленото гърло, запушеният нос, проблеми с белите дробове.

Освен това шипката има още кръвоспиращо и запичащо деяние, намалява наличието на холестерол в кръвта, потребна е за консумация при пясък в бъбреците и жлъчния мехур, кръв в урината, хемороиди.

Смята се, че чаят от шипка може да намали кръвната захар, въздейства доста добре при положение като инфекциозния хепатит. Освен това покачва физическата продуктивност.

 Шипки

Препоръчва се при мъчно уриниране, суха и мъчителна кашлица, хронично инфектиране на бъбреците, обилна менструация, диария.

Шипката усъвършенства обмяната на веществата, пречиства организма от отрови, облекчава болки в ставите, а по време на диетизначително понижава чувството за глад.

Отварата от шипки работи успокояващо на нервната система и оказва помощ при безсъние, стресили положение на депресия.

Билката играе значима роля при образуването на червени кръвни кафези, предлага се при анемия и диабет. Не на последно място отварата от шипка е отлично средство за разчистване на кожата, а маслото от шипка оказва помощ за лекуването на акне.

Можете да съживите и хидратирате косата си, като смесите запарка от шипка с овесени трици. Добавете към тях 1 с.л. лимонен сок – нанесете сместа на суха коса и изчакайте половин час. После изплакнете.

Чай от шипки се подготвя, като се залеят няколко сушени плодчета от билката и се оставят да се запарят десетина минути, след което се прецежда. Той има много стипчив усет, тъй че можете да добавите малко мед, с цел да се подслади.

Отварата направете по следния метод:

- Загрейте половин литър вода и откакто заври, залейте 3 с.л. плодове от шипка. Варите 10 минути в затворен съд и след това пиете по 1 кафена чаша три пъти дневно.

gotvach.bg

 

Ето и още: 

Запознайте се с 10 невероятни изгоди от шипката:

Помага при настинка и подкрепя противовъзпалителните процеси;
Отвара и чай от шипков цвят се употребяват за компреси при възпаления на очите и кашлица;
Отвара от листа и клончета работи болкоуспокояващо при радикулит и стомашни колики, употребява се също при метеоризъм и диария;
Шипковото масло се употребява при рагади (нацепване) на зърната при кърмачки, при рани, получени от залежаване, трофични язви; дерматити;
Семената на плода имат жлъчегонно, диуретично и антисептично действие;
Шипковият плод намалява кръвната захар, подтиква образуването на червени кръвни телца и се предлага при заболели от диабет, анемия, както и болести на нервната система;
Облекчава сърдечни и бъбречни премеждия, възстановява кръвообращението и високото кръвно налягане, оказва помощ и при чернодробни заболявания;
Отвара от шипки се предлага при вътрешни кръвоизливи, изобилна менструация, кървящи хемороиди, мъчно уриниране, хронично инфектиране на бъбреците, витаминен дефицит, труднозарастващи рани и язви;
В националната медицина плодовете на шипката са се ползвали при камъни в бъбреците, анациден гастрит, маточни и носни кръвотечения;
Чаят от шипки ускорява имунитета и дава сила – високите количества на витамин С в шипката може да спомогнат за намаляването тежестта и честотата на настинките. Чаят от билката е богат и на значимия витамин А, който също спомага за усилване защитните сили на организма и дава повече сила.

 

az-jenata.bg

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР