Шиниъд О'Конър, талантливата ирландска певица и авторка на песни, която

...
Шиниъд О'Конър, талантливата ирландска певица и авторка на песни, която
Коментари Харесай

Преди смъртта си Шиниъд О'Конър е подготвила нов албум

Шиниъд О'Конър, надарената ирландска певица и авторка на песни, която стана суперзвезда в средата на 20-те си години и беше известна както с персоналните си битки и провокативни дейности, по този начин и с гневната си и изразителна музика, умря в сряда на 56 години. Преди да почине, Шиниъд е била напът да издаде нов албум, а може би и филм, заяви представляващата я продуцентска компания „ 67 Мениджмънт “. Ето няколко известни и недотам известни обстоятелства от нейния плевел и приключил без време живот.

Има мъчно детство

О'Конър е родена на 8 декември 1966 година в Дъблин. Имала е мъчно детство, с майка, за която твърди, че е била жестока и я е насърчавала да краде от магазини. Като тийнейджърка тя прекарва известно време в спонсорирана от църквата институция за девойки, където съгласно нея пере облеклата на свещениците без възнаграждение. Но една монахиня дава на О'Конър първата ѝ китара и скоро тя пее и свири по улиците на Дъблин, като въздействията ѝ варират от Боб Дилън до „ Сузи енд дъ баншийс “. 

Славата я спохожда с първия албум

Изпълненията ѝ с локална група притеглят вниманието на дребна звукозаписна компания и през 1987 година О'Конър издава плочата „ The Lion and the Cobra “, която се продава в стотици хиляди копия и включва шлагера „ Mandinka “, задвижван от хард-рок китарен риф и пронизителните вокали на певицата. О'Конър, тогава 20-годишна и бременна, е съпродуцент на албума. „ Предполагам, че музиката ме избави “, споделя тя в изявление за в. „ Индипендънт “ през 2013 година „ Нямах никакви други качества, а за девойки като мен нямаше никаква поддръжка в образованието, не и в Ирландия по това време. Беше или затвор, или музика. Извадих шанс. “

Радва се на триумфи и самопризнание

През 1990 година се трансформира в сензация с кавъра си на баладата на Принс “Nothing Compares 2 U ” - едно разтърсващо осъществяване, което оглавява класациите от Европа до Австралия и е подсилено от промоционален видеоклип, в който сивооката О'Конър е в натоварен непосредствен проект.  „ Nothing Compares 2 U “ получава три номинации за „ Грами “ и е водещото парче в фамозния ѝ албум „ I Do Not Want What I Haven't Got “, което кара сп. „ Ролинг стоун “ да я разгласи за реализатор на годината през 1991 година „ Тя потвърди, че един реализатор може да откаже да прави взаимни отстъпки и все пак да се свърже с милиони слушатели, жадни за музика със наличие “, написа списанието. Този албум получава и " Грами " същата година като най-хубаво различно музикално осъществяване.
Сред другите музикални достижения на О'Конър са албумите „ Universal Mother “ и „ Faith and Courage “. През кариерата си получава общо осем номинации за „ Грами “, от които печели единствено упоменатата нагоре.

Преди да почине, Шиниъд е била напът да издаде нов албум, а може би и филм, заяви представляващата я продуцентска компания „ 67 Мениджмънт “. „ Тя завършваше работата по новия си албум, обмисляше нови дати за турне за 2024 година и опцията за снимане на филм, основан на нейната книга “, се споделя в изказването. През 2021 година певицата издаде записки, наречени „ Спомени “. 

Изнесе концерт в София през 2011 година

Шиниъд О'Конър изнесе концерт в София на 22 юни 2011 година в Зала 1 на НДК. Тя зарадва българските си фенове с присъщите ѝ дълбочина и жанр на осъществяване. За траялото към два часа акустично шоу на сцената ѝ помагаха дългогодишният китарист на групата ѝ Стийв Куини (за който е била омъжена) и Кийрън Кийли (пиано, акордеон и китара). Някои от осъществяванията си певицата посвети на децата си, брат си Джон, Боб Дилън, другари, а най-трогателното беше това за умрялата ѝ майка, което провокира сълзите на певицата и тя не съумя да приключи до край песента " If u ever ". Въпреки това, от самото начало ирландката показва и възприятие за комизъм, заставам на сцената извънредно доброволно и естествено. На финала извърши емблематичната си ария " Nothing compares 2 u " и благодарствената " Thank You for Hearing Me ". След това последва бис от три песни.

Води война с католическата черква
Критикувайки Римокатолическата черква доста преди да се появят изказванията за полови похищения от свещеници, О'Конър влезе в заглавията на вестниците през октомври 1992 година, когато раздра фотография на папа Йоан Павел II по време на присъединяване си в предаването “Saturday Night Live ” на NBC и жигосах църквата като зложелател.

През 1999 година О'Конър провокира скандал в Ирландия, когато става свещеничка на отцепническата Латинска тридентска черква - позиция, която не е приета от главната католическа черква. В продължение на доста години тя приканва за цялостно следствие на ролята на църквата в прикриването на злоупотреби с деца от страна на духовници. През 2010 година, когато папа Бенедикт XVI се извини на Ирландия, с цел да изкупи виновността си за десетилетията злоупотреби, О'Конър осъди извинението, че не е задоволително задълбочено, и прикани католиците да бойкотират месата, до момента в който не се организира цялостно следствие на ролята на Ватикана.

“Хората допуснаха, че нямам доверие в Бог. Това въобще не е по този начин. Аз съм католичка по рождение и просвета и бих била първата на вратата на църквата, в случай че Ватиканът предложи откровено помиряване ”, написа тя във “Вашингтон пост ” през 2010 година През 2018 година О'Конър обаче разгласи, че е приела исляма и ще носи името Шухада' Давит, по-късно Шухада Садакат - макар че в професионален проект продължава да употребява Шиниъд О'Конър.

Извън всичко това, през целия си живот тя симпатизира на вярата на растафарианците и даже издава реге албум „ Throwdown Your Arms “ през 2006 година

На нож е с сътрудниците
Враждува с Франк Синатра поради отхвърли ѝ да разреши осъществяването на американския химн „ The Star-Spangled Banner ” на едно от шоутата си. “Бих ѝ сритал задника ”, разяснява тогава Синатра. Шиниъд също по този начин упреква обществено Принс, че я е заплашвал физически.

През 80-те е другарка с „ Ю Ту “, Боно я окуражава в кариерата, а Едж записва с нея кино музика. Впоследствие обаче в връзките им настава раздор, най-много към разногласието кой е новото лице на актуалната ирландска музика. Шиниъд жигосва обществено Боно и „ Ю Ту “ като лицемери и измамници. Иначе е близка другарка с Крис Кристоферсън и Боб Дилън.

Има екстремистки политически възгледи

През 1989 година тя декларира поддръжката си за оповестената за терористична организация Ирландска републиканска войска - изказване, което отдръпва година по-късно. По същото време тя пропуща церемонията “Грами ”, заявявайки, че е прекомерно комерсиална. Обръсва главата си в отговор на натиска на звукозаписните компании да бъде стандартно блестяща - само че политическите и културните ѝ позиции и проблематичният ѝ персонален живот постоянно засенчват музиката ѝ. 

През 2014 година тя съобщи, че се причислява към ирландската националистическа партия “Шин Фейн ” и прикани водачите ѝ да се отдръпват, с цел да може по-младо потомство деятели да поеме ръководството. По-късно отдръпна молбата си.

Омъжва се четири пъти
Певицата се омъжва четири пъти; съюзът ѝ с консултанта по опиатите Бари Херидж през 2011 година продължава единствено 16 дни. О'Конър има четири деца: Джейк, със брачна половинка си Джон Рейнолдс; Ройзин, с Джон Уотърс; Шейн, с Донал Луни; и Йешуа Бонадио, с Франк Бонадио.

През 2000 година тя афишира в списание “Кърв ”, че е лесбийка. Година по-късно е сгодена за мъж - английския публицист Ник Сомерлад. През 2005 година прецизира пред “Ентъртейнмънт уикли ”, че е “три четвърти хетеросексуална, една четвърт гей ”.

Демонстрира самоубийствени трендове
Тя обществено описа за психологичното си заболяване, като съобщи, че е била диагностицирана с биполярно разстройство. През 2017 година О'Конър разгласява във Фейсбук видеоклип от мотел в Ню Джърси, където е живяла, в който споделя, че е останала жива поради другите и че в случай че зависеше от нея, щеше да е “изчезнала ”. 
Когато синът ѝ младеж Шейн се самоуби предходната година, О'Конър написа в Туитър, че “няма смисъл да живее без него ” и скоро беше приета в болница. Последният ѝ туит, изпратен на 17 юли, гласи: “За всички майки на самоубили се деца ” и отпратка към тибетска мантра за съчувствие.

Шиниъд бе „ естествена буря “
Певицата Тори Еймъс беше измежду многото музиканти, които отдадоха респект на О'Конър след неочакваната ѝ смърт в сряда, наричайки я “природна буря “.  “Такава пристрастеност, такова мощно наличие и красива душа, която се бореше самоуверено със своите персонални демони ”, сподели Еймъс и добави: „ Бъди в мир, скъпа Шиниъд, ти вечно ще бъдеш в сърцата ни ”.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР