Шейсет и пет гогодишният японски националист и прагматик Шиндзо Абе

...
Шейсет и пет гогодишният японски националист и прагматик Шиндзо Абе
Коментари Харесай

Шиндзо Абе - японският премиер националист, останал рекордно дълго на поста

Шейсет и пет гогодишният японски националист и прагматик Шиндзо Абе наскоро сложи безспорен връх за политическо дългоденствие като министър-председател на Япония. Той претърпя безчет кавги, преди да бъде застигнат от влошено здравословно положение, отбелязва Франс прес.

Японският министър председател Абе удостовери през днешния ден на конференция в Токио, че подава оставка от поста по здравни аргументи.

След несполучливия си първи престой във властта през 2006-2007 година, скъсен поради кавги и хронично чревно инфектиране (язвен колит), Абе се върна отпред в края на 2012 година и от този момент не бе напускал премиерския пост.

 Японският министър председател подаде оставка поради влошено здраве Виж още

Първоначално японският министър председател възнамеряваше да остане на поста до края на своя трети и финален мандат като ръководител на Либерално-демократическата партия (ЛДП) през септември 2021 година

Абе стана прочут в чужбина с икономическата си политика, наречена " Абеномика ", която стартира да реализира от края на 2012 година Тя съчетава количествени облекчения, солидни фискални тласъци и структурни промени.

Въпреки това, заради неналичието на в действителност амбициозни промени, програмата реализира единствено частични триумфи, които след това значително останаха в сянката на икономическата рецесия, обвързвана с пандемията от ковид.

Като " популист " Абе не постави задоволително старания за " мъчителни " промени и това е една от главните аргументи за неговото дългоденствие във властта, счита икономистът Масамиши Адаши от банка Ю Би Ес интервюиран от Агенция Франс Прес.

Главната цел на този правоприемник на огромно семейство консервативни политици беше да ревизира пацифистката японска конституция от 1947 година, която е написана от американските окупатори и по този начин и не е променяна след това.

Изградил част от своята известност с непоколебимостта си във връзка с Северна Корея, Абе искаше да остане в историята като индивида, възродил японската национална войска на мястото на сегашните Сили за самозащита, въпреки конституцията да постановява, че Япония се е отказала вечно от воденето на война.

Той се обявяваше и за една отърсила се от бремето на предишното Япония, като отхвърляше да носи тежестта на разкаянието за беззаконията на японската войска в Китай и на Корейския полуостров през първата половина на 20-и век.

Абе обаче се въздържа да отиде наново в шинтоисткия храм Ясукуни в Токио, свещено място за японския шовинизъм, след първото си посещаване там в края на 2013 година, възмутило Пекин, Сеул и Вашингтон.

Отношенията на Токио със Сеул се утежниха доста през последните две години на фона на исторически разногласия, до момента в който тези с Пекин се усъвършенстваха, само че остават мъчителни.

Абе се приспособяваше към всеки нов президент в Съединени американски щати, като от четири години се старае да показва разбирателството си с Доналд Тръмп, с който споделят пристрастеност към голфа. Това е тактика, която дава смесени резултати, усложнени от непредсказуемостта на американския милиардер републиканец, отбелязва Франс прес.

Шиндзо Абе внимаваше доста и да не обиди съветския президент Владимир Путин, надявайки се да уреди разногласието за Южните Курилски острови (наричани от японците Северни територии). Те са анексирани от Съюз на съветските социалистически републики в края на Втората международна война и по този начин и не са върнати на Япония.

Абе се опита да направи усещане и на интернационалната сцена, като да вземем за пример пое посредническа роля сред Иран и Съединени американски щати. Той също по този начин бе покровител на свободната търговия.

Измъчван от кавги, свързани с негови близки, Абе постоянно се възползваше от външни фактори като изстрелването на севернокорейски ракети, както и естествени бедствия, с цел да отклони вниманието и да може да се показа като нужен водач във време на неволи.

Той се възползва и от неналичието на сериозен противник в редиците на ЛДП, както и от слабостта на опозицията, която по този начин и не се е възстановила от пагубното си престояване във властта през 2009-2012 година

От началото на пандемията обаче известността на Абе внезапно понижа, защото дейностите му бяха сметнати за прекомерно мудни и комплицирани.

Скъпото и неефективно негово начинание да изпрати по две защитни маски на всяко домакинство стана обект на доста насмешки. Присмех провокира и несръчно изработен видеоклип, на който Абе е показан да седи в своя хол, с цел да бъдат уверени японците също да си стоят вкъщи.

Японският министър председател дълго време не се отхвърли от вярата летните олимпийски игри в Токио да се проведат тази година по проект, като това трябваше да бъде кулминационната точка на неговия мандат. В последна сметка олимпиадата беше отсрочена с една година поради пандемията, като за момента не е несъмнено дали тя въобще ще се състои.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР