Шейхът на Дубай бе осъден да плати 554 млн. паунда

...
Шейхът на Дубай бе осъден да плати 554 млн. паунда
Коментари Харесай

Бившата съпруга на шейха на Дубай го осъди за 735 млн. долара

Шейхът на Дубай бе наказан да заплати 554 млн. паунда (близо 735 млн. долара) на някогашната си брачна половинка и двете им деца. Това е най-голямото дело за бракоразвод в историята на британското правораздаване, оповестява БГНЕС.

72-годишният шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум ще би трябвало да заплати 251,5 млн. паунда на шестата си брачна половинка, 47-годишната принцеса Хая Бинт Ал Хюсеин, както и прехрана за децата им Ал Джалила, на 14 години, и Зайед, на 9 години.

В решението, оповестено през днешния ден, съдията показва, че издръжката би трябвало да е обезпечена с банкова гаранция в размер на 290 млн. паунда.

Общата сума, която децата ще получат, обаче може да бъде по-голяма или по-малка според от няколко фактора, в това число какъв брой дълго ще живеят или дали ще се помирят с татко си.



Решението идва, откакто при започване на 2019 година принцеса Хая, полусестра на йорданския крал Абдула II, избяга от Обединените арабски емирства в Англия дружно с двете си деца, заявявайки, че се "страхува " от брачна половинка си.

Смята се, че общата сума на присъденото обезщетение е най-голямата, присъждана в миналото от британски съд след бракоразвод, като надминава предходния връх от 450 милиона паунда, присъдени на рускинята Татяна Ахмедова през 2016 година

Принцеса Хая не е поискала отсъждане на обезщетение за себе си, с изключение на пожизненото ѝ обезпечаване и компенсиране на имуществото, изгубено заради края на брака.



Като част от финансовото решение съдът разпореди шейх Мохамед да заплаща 11 млн. паунда годишно за разноските за сигурност на принцеса Хая и двете ѝ деца, до момента в който те са малолетни. Децата ще имат право и на фонд за обучение в размер на 3 млн. паунда. След като завършат университет, принцеса Хая ще получава бюджет за сигурност в размер на 5,5 млн. паунда годишно до края на живота си, като и всяко от децата ѝ.

Многомилионният бюджет за сигурност се дължи на това, че сър Андрю Макфарлън - най-висшият фамилен арбитър в Англия и Уелс, откри, че шейх Мохамед е наредил хакване на телефоните на принцеса Хая и нейните юристи по време на делото за бракоразвод. Самият шейх Мохамед отхвърля да е знаел за хакерската офанзива.

В друго решение, оповестено предходната година, сър Андрю постанови, че шейх Мохамед е "наредил и провел " отвличането и насилственото връщане в Дубай на две от пълнолетните си дъщери: Шамса през август 2000 година и сестра ѝ Латифа през 2002 година и още веднъж през 2018 година



Постановявайки решението си по отношение на разноските за сигурност на принцеса Хая и двете ѝ деца, съдът разгласи: "Като се има поради техният статут и общите закани от тероризъм и похищение, с които се сблъскват при такива условия, те са изключително уязвими и се нуждаят от непробиваема сигурност, с цел да се подсигурява тяхната непрекъсната сигурност и сигурност в тази страна. Най-важното в това отношение и безусловно неповторимо е, че главната опасност, пред която са изправени, е от самия шейх Мохамед, а не от външни източници. "

Върховният съд също по този начин разгласи, че принцеса Хая е била изнудвана от четирима от чиновниците си по сигурността, вследствие на което е платила на мъжете 6,7 млн. паунда.

Като част от заповедта за прехрана на двете деца, съдията присъди и бюджет за отмора в размер на 5,1 млн. паунда годишна сума, малко над 450 000 паунда за личния състав на децата и към 275 000 паунда за техните домашни животни.

The bulk of the massive award to Princess Haya bint al-Hussein and the couple's two children is to ensure their lifetime security
— Hindustan Times (@htTweets)
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР