Шей Асад, бивш директор на Военни доставки“ в МО на

...
Шей Асад, бивш директор на Военни доставки“ в МО на
Коментари Харесай

CBS: Гигантска измама с оръжейните доставки на САЩ – от самолети, ракети и подводници до болтчета и гайки

Шей Асад, някогашен шеф на „ Военни доставки “ в МО на Съединени американски щати

Автор: Бил Уитъкър, cbsnews.com Следвайте " Гласове " в Телеграм

Защо откакто Съединени американски щати доставят муниции за милиарди долари на Украйна, Пентагонът се оплаква от намаляващи доставки, а разноските за замяната им внезапно нарастват? Шестмесечно следствие на американската стратегия „ 60 минути “ разкрива къде потъват парите и по какъв начин печелят оръжейните колоси.

Може би никой не схваща казуса по-добре от Шей Асад, в този момент пенсионер след четири десетилетия на оръжейни покупко-продажби. През 90-те години той е изпълнителен вицепрезидент и основен договарящ в отбранителния колос Raytheon. След това отива от другата страна и почва работа в министерството на защитата на Съединени американски щати. При президентите Джордж У. Буш, Барак Обама и Доналд Тръмп, Асад се издига до най-високопоставения договарящ по контракти в Министерството на защитата.

„ Пентагонът надплаща за съвсем всичко – за радари и ракети … хеликоптери … самолети … подводници … до гайките и болтовете “, твърди Шей Асад. Бившият чиновник на Пентагона дава фрапантен образец по какъв начин се завишават цените.

„ Това е комутатор за налягане на маслото, който НАСА купуваше. Tяхната цена на масления комутатор с всички кабели коства $328. За този маслен комутатор ние платихме над $10 000 за него… Измама, какво друго може да го изясни? “, сподели Шей Асад.

За някогашните сътрудници на Асад в отбранителната промишленост той е „ най-мразеният човек в Пентагона “ поради упорития си надзор върху техните ценови практики.

„ Без значение кои са те, без значение коя компания е, те би трябвало да бъдат държани виновни. И тъкмо в този момент тази система за отчетност е нарушена в министерството на защитата “, твърди някогашният чиновник.

Шей Асад показва и оръжейната система Patriot, дирек на противовъздушната защита за Съединени американски щати, НАТО, Украйна и Тайван. През 2015 година той подрежда преразглеждане на доставките и договарящите от страна на министерството откриват, че Lockheed Martin и неговият подизпълнител Boeing са таксували Пентагона и съдружниците на Съединени американски щати със стотици милиони долари повече за ракетите PAC-3 на Patriot.

Ако междинната рентабилност за оръжейната компания, контрактувана в контракт с твърда закрепена цена, нормално е сред 12% и 15%, анализаторите от Пентагона са открили, че общите облаги се приближават до 40%.

Според Шей Асад повишената цена на ракетите на Patriot е била толкоз огромна, че „ щяхме да получим гратис ракети за цяла година “.

Преговарящите от армията също хващат и другия оръжеен колос Raytheon в „ неприемливи облаги “. Оръжейната компания трагично преувеличава разноските и часовете, нужни за построяването на радара и наземното съоръжение за Patriot. Шей Асад осведоми за измамата, а след това е пенсиониран.

Това не е еднократно, това е с доста компании, разяснява той.
 

Инфо: obektivno.bg

 

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР