Шествие в подкрепа на Украйна в София, 24 март 2022

...
Шествие в подкрепа на Украйна в София, 24 март 2022
Коментари Харесай

След скандали в парламента, България окончателно изпраща военна помощ на Украйна

Шествие в поддръжка на Украйна в София, 24 март 2022 година Снимка: Илияна Маринкова/Debati.bg
Народните представители дефинитивно взеха решението България да изпрати военна помощ на Украйна. След като преди месец Народното събрание задължи държавното управление да направи предложение какво да изпратим на отбраняващата се страна, през днешния ден дефинитивно гласоподава изпращане на съответна помощ.

Със 195 гласа „ за “, 46 гласа „ срещу “ и 1 „ въздържал се “, България ще изпрати оръжие на Украйна.
 Гласуване - оръжие за Украйна Гласуване – оръжие за УкрайнаРешението обаче не се размина без кавги
Дебатите в началото трябваше да са закрити, защото самото оборудване, което ще се изпрати, не е обществена, а секретна информация. Българска социалистическа партия обаче се възпротиви на това. От партията на Корнелия Нинова даже започнаха да излъчват съвещанието онлайн във Фейсбук.

В последна сметка Народното събрание реши да направи открити разискванията за оказване на военна и военнотехническа поддръжка от България за Украйна.

На 1 декември 2022 година Министерският съвет одобри решение за одобрение помощ за Украйна. Решението пристигна, откакто народните представители при започване на ноември задължиха служебния кабинет за изпрати военна помощ на отбраняващата се страна.

„ България ще даде на Украйна леко стрелково оръжие и някои муниции “, сподели тогава служебният министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов.

На 3 ноември 2022 година народните представители гласоподаваха България да даде военна помощ и оръжие на Украйна, съгласно българските благоприятни условия, с цел да могат украинците да се пази с него от съветската експанзия.

С приемането на решението Министерският съвет бе длъжен да даде военна и техническа помощ на Украйна в къс период, както и да организира диалози със съдружниците ни в НАТО за придобиване на заместваща техника. 

Почти месец по-късно в последна сметка Министерският съвет предприе стъпки, с цел да извърши разпореждането на депутатите. В първите дни след решението на Парламента, служебният министър на защитата Димитър Стоянов съобщи, че предлагането, което ведомството му ще изготви по даденото от депутатите „ домашно “, ще бъде „ извънредно консервативно “. Това сложи под подозрение готовността решението да се извърши в цялост.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР