Шествие с искания за оставката на директора на Народен театър

...
Шествие с искания за оставката на директора на Народен театър
Коментари Харесай

Движение за култура: Некадърният се нарича Васил Василев

Шествие с претенции за оставката на шефа на Народен спектакъл " Иван Вазов " Васил Василев и за основаването на Закон за театралните изкуства стартира от Министерството на културата и стигна до Президентството, където от новосформираното " Движение за просвета " внесоха документ, в който са разказани предложенията им.

В демонстрацията участваха голям брой популярни създатели - Христо Гърбов, Камен Донев, Лилия Абаджиева, Иво Сиромахов, Никола Додов, Албена Колева и Костадин Бонев, както и политически деятели като Васил Гюров (ПП-ДБ) и Георги Георгиев от " БОЕЦ ", оповестява " OFFNews ". 

В понеделник създателите, отпред с проф. Георги Каприев, оповестиха, че основават " Движение за просвета " за нормативни промени в областта на театралните изкуства.  " Вместо " Просто Наско " получихме " Просто Васко ", съобщи тогава артистът Никола Додов.

В началото на днешното шествие проф. Каприев разяснява, че мотивът за демонстрацията е безобразието в Народния спектакъл. Актьорът Валери Йорданов съобщи, че незабавно би трябвало да се сътвори Закон за театралните изкуства, тъй като подобен не съществува.

" Днес няма да ни посрещане никой от главнокомандващите, което е също показно. Надявам се президентът да го направи, в случай че обича, тъй като би трябвало да има разговор. Дори да няма чуваемост, няма да се откажа до последно. Те ни принудиха да забравим кои сме и какво желаеме за децата си ", сподели той.
 
Актрисата Албена Колева съобщи, че смяната би трябвало да стартира от оставката на Васил Василев: " Този прецедент (дисциплинарното уволняване на Александър Морфов - б.а) някак си провокира това неодобрение. Така че по тази причина сме се събрали. " По думите ѝ е извънредно време за решение макар рецесиите.

Актьорът и режисьор Камен Донев разяснява, че атмосферата в Народния спектакъл е, меко казано, неподходяща:

" Може би би трябвало да се каже, че е разрушителна. Този човек би трябвало да си тръгне оттова, тъй като е инцидентен. Той не е откърмен с театъра и нищо не схваща от това изкуство. Това е все едно да ме създадат шеф на Българска академия на науките. И май аз ще се оправя по-добре като шеф на Българска академия на науките от него като шеф на Народния спектакъл. В случая сме принудени да се занимаваме с един некадърник, той просто би трябвало да си замине, няма място там ".

Mузикантът и кандидат-депутат на ПП-ДБ Васил Гюров съобщи, че казусът е със зависимостите в Народния спектакъл. " Това, което Сашо Морфов прави, някои може да не го утвърждават, само че е реалност, че обръща внимание на това по метод, по който може да си разреши - въпреки всичко е Сашо Морфов ", сподели Гюров.

Валери Йорданов заключи какви са настояванията на " Движение за просвета " - изработването на нормативна база за театрални изкуства в България, в които се уреждат и състезанията за директорските постове в държавните институции. От новосформираното придвижване упорстват да бъдат част от основаването на нормативната база по силата на тяхната експертиза и пълномощия.  " Ще създадем всичко допустимо гласът ни да бъде чут ", каза още Йорданов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР