Шестте компании, производители на кисело мляко, подали проби от своите

...
Шестте компании, производители на кисело мляко, подали проби от своите
Коментари Харесай

Полипропиленовата опаковка не променя киселото мляко, твърдят производители

Шестте компании, производители на кисело мляко, подали проби от своите артикули за проучване, твърдят, че и полипропиленовата опаковка не е нездравословна. Това стана ясно от взаимно изказване на млечните компании, показва News.bg.

Припомняме, преди дни от Комисията за защита на конкуренцията започнаха процедура по проблема за кофичките на киселото мляко.

Пробите са дадени през август. Те са изпратени от компаниите Маджаров, ОМК, Полидей (Домлян), Булдекс, Лактима и Ел Би Булгарикум. Те са дали за проучване създаденото от тях кисело мляко по БДС, опаковано в два типа опаковки. Едната е досегашната, приета от Българския институт по стандартизация, полистеринова опаковка и по-съвременната полипропиленова опаковка.

Проучването е било в четири упълномощени лаборатории, в това число и в Агенцията по сигурност на храните.

Резултатите от пробите изрично потвърждават, че полипропиленовите опаковки са безусловно безвредни и резервират биологичната стойност на българското кисело мляко, твърдят от шестте компании.

Тези заключения са безапелационни и еднопосочни при всички производители, взели участие в проучванията. Направените проби са за миграция (за сигурност на опаковките, предопределени за контакт с храни) и за микробиология и органолептика (запазване на качествата на киселото мляко, създадено по БДС стандарта).

"В резултат на извършените проучвания е потвърдено, че не се следи миграция на химични субстанции от полипропиленовата опаковка в продукта, което е от извънредно значение за качеството му " - споделя доцент лекар Райна Бряскова от ХТМУ София, представена от компаниите-производители.

Според основния технолог на Трейс-Ипома, инж. Николай Коляндов и двете опаковки са подобаващи за транспорт на киселото мляко.

От Института по стандартизация отхвърлят да се съобразят с тези данни. Според шестте компании по този начин се подкрепяло монополното състояние за опаковките на кисело мляко, създадено по БДС.

Производителите изясняват решението си да създадат обществено притежание резултатите от извършените проби. Целта им е да опровергаят изказванието, че в полипропиленовите опаковки киселото мляко губи неповторимите си свойства и се трансформира в йогурт.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР