Шестнадесет месеца след като Facebook премина прага от 1 трлн.

...
Шестнадесет месеца след като Facebook премина прага от 1 трлн.
Коментари Харесай

Година след смяната на името: Свършиха ли дните на Meta като Big Tech?

Шестнадесет месеца откакто Фейсбук мина прага от 1 трлн. $ пазарна капитализация, присъединявайки се към извънредния клуб, състоящ се от колоси като Apple, Microsoft, Alphabet и Amazon, нейната компания майка Meta към този момент има по-ниска оценка от Home Depot и малко по-голяма от Pfizer и Coca-Cola.

Дните на Фейсбук като Big Tech към този момент наподобяват надалеч в предишното, като Мета към този момент не е даже след 20-те най-ценни компании в Съединени американски щати, откакто акциите й се сринаха с 24,56% в четвъртък. Компанията е изгубила 70% от цената си тази година и 74%, откогато акциите доближиха своя връх през септември 2021 година. Това се равнява на общо над 730 милиарда $ изгубена пазарна капитализация. Акциите на компанията се търгува на най-ниското си равнище от началото на 2016 година, когато Барак Обама към момента беше президент на Съединени американски щати.

Зашеметяващият срив на цената на акциите на Meta припомня на спукването на дотком балона, само че е доста по-голям от позиция на цената, изгубена от една единствена компания. Спадът стартира в края на предходната година, когато се появиха първите признаци за закъснение на стопанската система, и се форсира при започване на 2022 година, откакто компанията сподели, че смяната новата политика за дискретност на Apple, пусната с iOS 14.5, ще докара до изгубени 10 милиарда $ доходи през годината.

Основателят и основен изпълнителен шеф Марк Зукърбърг не съумя да спре кървенето и наподобява единствено утежнява нещата. Той промени името на компанията на Meta тъкмо преди една година и сподели, че нейното бъдеще е в така наречен метавселена. Инвеститорите обаче виждат тази преориентация като мятане на милиарди долари в бездънна яма в миг, когато главният рекламен бизнес на компанията се свива - Фейсбук предвижда трети следващ спад на приходите за четвъртото тримесечие.

Донякъде комплициран Зукърбърг призна по време на представянето на финансовия доклад на компанията в сряда, че „ има доста неща, които се случват сега в бизнеса и в света “.

„ Има макроикономически проблеми, има доста конкуренция, има рекламни провокации, изключително идващи от Apple, и има някои от по-дългосрочните неща, които поемаме като разноски, тъй като имаме вяра, че те ще обезпечат по-голяма възвръщаемост с течение на времето “, сподели Зукърбърг. „ Оценявам търпението и мисля, че тези, които са търпеливи и влагат с нас, ще бъдат възнаградени “, добави той.

Meta към този момент коства половината от Berkshire Hathaway и има по-малка пазарна капитализация от компании като UnitedHealth, Chevron, Eli Lilly, Procter & Gamble, Bank of America и AbbVie.

Останалите четири софтуерни компании, които минаха границата от 1 трилион $, са към момента там и остават четирите най-ценни компании в Съединени американски щати, макар че понесоха огромни удари и тази година дружно с останалата част от пазара.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР