Висши либийски служители са задържани при разследване на смъртоносни наводнения

...
Шестнадесет длъжностни лица в Либия са били задържани по време
Коментари Харесай

Шестнадесет длъжностни лица в Либия са били задържани по време на разследване на смъртоносното срутване на два язовира след проливен дъжд в крайбрежния град Дерна по-рано този месец, според изявление на либийската прокуратура. Хиляди хора загинаха при последвалите наводнения.

„Разследващият орган образува наказателно дело срещу шестнадесет длъжностни лица, отговорни за управлението на язовирните съоръжения в страната“, се казва в изявлението на главния прокурор.

Кметът на крайбрежния град и няколко настоящи и бивши служители на водната инфраструктура бяха сред задържаните.

Поройните валежи и спукването на язовирите изпратиха огромна водна вълна през Дерна на 10 септември, помитайки цели квартали в морето. Близо 4000 души загинаха при наводненията в Либия, а още 9000 остават в неизвестност според Световната здравна организация.

Миналата седмица в Дерна избухнаха протести заради катастрофата, като местните жители настояха за отстраняването на управляващите.

Главният прокурор каза в понеделник, че е поставил 16-те служители в предварителен арест след разпити. Прокурорите също разследват други, свързани с наводненията, особено всички, които може да са се облагодетелствали незаконно от проекта за възстановяване на града.

„Издадено е искане за разширено разследване на останалите отговорни за инцидента с наводнението в Дерна и други, които са управлявали лошо проекта за реконструкция и са получили незаконни приходи поради тази злоупотреба“, се добавя в изявлението.

Предупреждения за язовирите

Дерна е предразположена към наводнения и нейните язовирни резервоари са причинили най-малко пет смъртоносни наводнения от 1942 г. насам, последното от които през 2011 г., според изследователска статия, публикувана от либийския университет Себха миналата година.

Двата язовира, които се спукаха в понеделник, са построени преди около половин век, между 1973 и 1977 г., от югославска строителна компания. Язовир Дерна е висок 75 метра (246 фута) с капацитет за съхранение от 18 милиона кубически метра (4,76 милиарда галона). Вторият язовир, Мансур, е висок 45 метра (148 фута) с капацитет от 1,5 милиона кубически метра (396 милиона галона).

Тези язовири не са били поддържани от 2002 г., каза заместник-кметът на града Ахмед Мадруд пред Ал Джазира.

Но проблемите с язовирите се знаеха. Документът на университета Sebha предупреждава, че язовирите в Дерна имат „висок потенциал за риск от наводнения“ и че е необходима периодична поддръжка, за да се избегнат „катастрофални“ наводнения.

„Сегашната ситуация в резервоара Wadi Derna изисква от служителите да предприемат незабавни мерки за извършване на периодична поддръжка на съществуващите язовири“, препоръча докладът миналата година. „Защото в случай на голямо наводнение резултатът ще бъде катастрофален за жителите на долината и града.“

Репортажите са предоставени от Надийн Ебрахим от CNN, Лора Падисън, Сара Сиргани, Селин Алхалди и Джомана Карадше.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР