Колумбия, бунтовниците от ELN започват шестмесечно прекратяване на огъня

...
Шестмесечно прекратяване на огъня между колумбийското правителство и най-голямата останала
Коментари Харесай

Шестмесечно прекратяване на огъня между колумбийското правителство и най-голямата останала въоръжена бунтовническа група в страната влезе в сила в най-голямата победа за президента Густаво Петро в усилията му за прекратяване десетилетия въоръжени конфликти.

Прекратяването на огъня, което трябва да продължи до февруари, е продукт на продължаващите мирни преговори между Армията за национално освобождение (ELN) и правителството, които бяха подновени миналата година.

Петро, ​​който встъпи в длъжност през август 2022 г., превърна преследването на „пълен мир“ в южноамериканската нация в ключов елемент на своята администрация и обеща да преговаря с въоръжени групи.

„Централното командване на ELN нарежда на всички части да преустановят офанзивните операции срещу въоръжените сили, полицията и организациите за сигурност на колумбийската държава“, каза висшият командир на групата Елиесер Херлинто Чаморо, известен като Антонио Гарсия, във видео в понеделник .

ELN ще продължи да се защитава по време на примирието, ако е необходимо, добави Гарсия.

Правителственият върховен комисар по мира Данило Руеда заяви във вторник, че прекратяването на огъня ще предотврати насилието и нарушенията на човешките права като отвличания. „Цивилното население може да бъде спокойно по време на периода на прекратяване на огъня“, каза Руеда.


Ако 180-дневното прекратяване на огъня е успешно, това ще бъде „най-дългото двустранно прекратяване на огъня, сключвано някога с [] партизанска група“, каза Международната кризисна група.

Повече от 450 000 души са били убити през близо 60 години въоръжен конфликт в Колумбия.

Преговорите между Богота и ELN, която наброява приблизително 2000 до 5000 бойци, бяха подновени през ноември миналата година в съседна Венецуела, след като бяха прекратени през 2019 г. при предшественика на Петро, ​​Иван Дуке.

Преговорите са напреднали по-далеч от всички други усилия на Петро за изграждане на мир.

Петро и преговарящите екипи са готови да открият комитет, който трябва да гарантира присъствието на гражданското общество на преговорите по-късно в четвъртък.

Ден по-рано Съветът за сигурност на ООН прие единодушно резолюция за подновяване и разширяване на наблюдателска мисия в Колумбия за наблюдение на прекратяването на огъня от ELN. Резолюцията разрешава на 68 допълнителни международни наблюдатели да се присъединят към мисията.

Междувременно колумбийците, живеещи в засегнати от насилие райони на страната, изразиха предпазлив оптимизъм относно прекратяването на огъня.

Марлон Бебедо, жител на западния департамент Чоко, който работи в мрежата за правата на човека на Тихия океан, каза, че местните жители са „обнадеждени, но скептични“.

„Това, което искаме от засегнатите територии, е всички въоръжени групи да сключат споразумение за напредък към истински мир“, каза той пред Ал Джазира тази седмица. „Това е, което искаме да покажат на колумбийския народ.“

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР