Шестима заподозрени за убийството през август на кандидата за президент

...
Шестима заподозрени за убийството през август на кандидата за президент
Коментари Харесай

Заподозрени в убийството на кандидат-президент на Еквадор, убити в затвора

Шестима обвинени за убийството през август на претендента за президент на Еквадор и герой против корупцията Фернандо Вилависенсио бяха убити в пандиза в петък, оповестиха публични лица.

Управата на пандизите SNAI в началото разгласи, че е „ зародило събитие “ в пандиза Guayas 1 в Гуаякил, което е довело до шестима мъртви души. претендент за президент Фернандо Вилависенсио. "

Вилависенсио, 59-годишен публицист, беше убит, до момента в който напускаше избирателен протест в столицата Кито дни преди гласуването на първия тур.

След като излязоха новините за смъртните случаи в пандиза, президентът на Еквадор Гилермо Ласо разгласи, че неотложно ще се върне от интернационално пътешестване, с цел да се оправи с случая.

Ласо беше пътувал до Ню Йорк в четвъртък по персонални въпроси и трябваше да бъде в Сеул в събота за публични търговски договаряния.

" През идващите няколко часа ще се върна в Еквадор, с цел да се погрижа за тази изключителна обстановка. Нито съучастничество, нито прикриване, тук истината ще бъде известна ", сподели Ласо в X, някогашен Twitter.

Прокуратурата сподели, че нейните сътрудници, дружно с полицията и военните, " извършват протоколи за сигурност... в светлината на безредиците, които се случиха в петък следобяд. "

Той добави в изказване на X, че " в идващите часове профилиран боен личен състав ще извърши първите набези и разузнаване на Cellblock 7, откъдето са зародили случаите, с цел да поеме надзор над обстановката. "

Guayas 1 е едно от петте уреди, които съставляват огромен затворнически комплекс в Гуаякил, основен пристанищен град, който се трансформира в един от все по-кървавите центрове на страната на война сред съперничещи банди за трафик на опиати.

В края на юли при протест в пандиза Guayas 1 починаха повече от 30 души.

Ключов избирателен въпрос 

Убийството на Вилависенсио, който беше на второ място в изборите, раздруса Еквадор дни преди националните избори, в които корупцията и влошаващата се обстановка със сигурността в страната бяха съществени тематики.

Шест колумбийци с дълго престъпно досие бяха задържани малко по-късно, до момента в който седмият беше погубен на мястото на закононарушението.

Вилависенсио беше направил десетки следствия, в това число откриване на голяма мрежа от подкупи, която докара до осъждането на някогашния президент Рафаел Кореа на осем години затвор.

Кореа избяга от страната, с цел да избегне пандиза, и е бил заточен в Белгия в продължение на шест години.

Вилависенсио си навлече гнева на банди и наркотрафиканти с репутацията си, че приказва намерено против картелите, доста от които работят от пандизите в Еквадор.

Повече от 430 пандизчии са починали принудително от 2021 година насам, десетки от тях са разчленени и изгорени на фона на разногласия сред враждуващи банди.

В края на август десетки надзиратели бяха взети за заложници в няколко пандиза в страната, преди в последна сметка да бъдат освободени.

По улиците на Еквадор убийствата са се учетворили сред 2018 година и 2022 година, достигайки рекордните 26 на 100 000 поданици.

Този % може да се повиши до 40 тази година, съгласно специалисти.

Еквадор в миналото е бил спокойно леговище, сгушено сред най-големите производители на кокаин в света - Колумбия и Перу.

Въпреки това, войната на опиатите в други южноамерикански народи изместиха наркокартелите в Еквадор, който има огромни тихоокеански пристанища с по-слаб надзор, необятно публикувана корупция и доларизирана стопанска система.

Кризата със пандизите се трансформира в основна точка на спор преди втория тур на изборите през октомври 15, сред лявата адвокатка Луиза Гонзалес и 35-годишният начинаещ Даниел Нобоа.

Нобоа предложи наемане на кораби, с цел да държат най-насилствените пандизчии в страната офшорно.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР