Шестима руски граждани са заподозирани за четири взрива в оръжейни

...
Шестима руски граждани са заподозирани за четири взрива в оръжейни
Коментари Харесай

Руски граждани са заподозрени за взривове в складове и оръжейни заводи у нас

Шестима съветски жители са заподозирани за четири гърмежа в оръжейни хранилища и фабрики у нас. Прокуратурата разгласи, че проверява закононарушение против националната сигурност и намира връзка сред случаите и опита за отравяне на Емилиян Гебрев. Разследва се и връзка с гърмежите в Чехия от 2014 година. Разкритията по тях обтегнаха връзките сред Прага и Москва.

Подозира се, че четири гърмежа са дело на съветски жители, като забележете - първият е през есента на 2011 година, а последният е от март 2020. И при четирите няма жертви. Твърди се, че първо е зародил пожар, който е причина за евакуация на хората, които са били в складовете или цеховете и по-късно отдалечено за взривени огромни количества муниции.

Според прокуратурата първият гърмеж е в хранилища на " ЕМКО " и е унищожена продукция, планувана за експорт в Грузия, когато спорът с подкрепяните от Кремъл Абхазия и Южна Осетия е изключително изострен.

Четири гърмежа в хранилища и фабрики за муниции и един пожар унищожил материални доказателства по следствието на случаите водят в една посока проверяващите.

" 12.11.2011 година до с. Ловнидол, когато е взривен склад, благосъстоятелност на компания " ЕМКО ". Унищожено е било доста количество муниции и взривни субстанции, предопределени за експорт към Министерство на защитата в Грузия ", сподели Сийка Милева, представител на основния прокурор.

В склада е имало над 3000 152-милиметрови снаряди. Всички са унищожени. Те са осъвременена версия на създаваните от времето на руската ера и са предопределени за артилерийските системи на Грузия, която е в конфрикт с подкрепяните от Кремъл Абхазия и Южна Осетия. Три години и половина по-късно на 21 март 2015 над 2000 неуправляеми реактивни снаряди и противотанкови гранати са унищожени приз идващ пожар и последвал гърмеж.

" През 2015 година до с. Иганово, при който е взривен склад за подготвена продукция на ВМЗ-Сопот. Част от унищожената продукция по информация на Министерство на стопанската система също е благосъстоятелност на комерсиално сдружение " ЕМКО " ", посочи Сийка Милева.

Както и при случая Ловнидол, по този начин и в Иганово първо поражда пожар. Взривовете в скрада са провокирани отдалечено откриват проверяващите. На 14 април, нови гърмежи будят Иганово. Този път е погубен завод за произвеждане на муниции. И в този случай първо има пожар. Веществените доказателства от двата гърмежа се проучват в детайли от специалистите в някогашния Институт по специфична техника.



На 31 май 2015 година обаче там поражда пожар и унищожава тези доказателства. Експертиза потвърждава, че пожарът не е в резултата на самозапалване.

Продукцията от Иганово е било подобаваща за руските артирлерийски системи, които са на въоръжение както в Грузия, по този начин и в Украйна. В този интервал и двете страни търсят точно такива боеприпаси. Четвъртият случай унищожава още веднъж индустриален завод.

" През 2020 година до гр. Мъглиж, когато е взривен склад за капсул-детонатори и капсул-възпламенители на цех „ Арсенал ", гр. Казанлък ", съобщи Сийка Милева.

Взривът е от 11 март предходната година. Отново е почнал с пожар, който е довел до бърза евакуация на работещите, а гърмежът е последвал малко по-късно. Разследващите още веднъж събират доказателства за отдалечено взрияване.

" Шест съветски жители са обитавали на територията на Република България към датите на гърмежите и опитите за отравяне на Емилиян Гебрев. От по този начин събраните доказателства досега с висока степен на меродавност се постанова изводът, че задачата на дейностите на съветските жители е била секване на доставките на специфична продукция за Грузия и Украйна ", разкри Сийка Милева.

За отравянето на Емилиян Гебрев страната ни е оповестила за интернационално търсене с алена бюлетина на Интерлпол е Европейска заповед за арест трима чиновници на съветското ГРУ. Според данни на партньорски служби - други трима, които се подозират като съпричастни към гърмежите също са чиновници на отряд " 29155 " на ГРУ и те са ръководени от ген. Игор Сергеев. Главният прокурор благодари на ДАНС и спецпрокурорите, които проверяват аферата.

" Аз съм тук, с цел да ги окуража и в частност сътрудниците от Специализираната прокуратура и ДАНС да продължат да работят по същия метод в полза на българската национална сигурност, на сигурността на нашите европейски сътрудници от Европейски Съюз, и най-много в полза на българските жители и общество ", изясни Иван Гешев, основен прокурор.

За съпричастността на шестимата към случаите се събират доказателства в това число е за връзка с гърмежите в Чехия.

От ЕМКО още веднъж реагираха документално на разкритията, като оповестиха, че изказванията на прокуратурата са неистина. Дори отхвърлиха, че взривените в Ловнидол снаряди са били планувани за експорт към Грузия.

Отричат също, че гърмежите в Иганово имат общо с ЕМКО. Твъдят още, че прокуратурата заблуждава българската и интернационалната общност с погрешни обстоятелства. От ЕМКО декларират, че си резервират правото да дават и по-подборна информация.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР