Шестима литовски граждани обвиниха Михаил Горбачов във военни престъпления. Те

...
Шестима литовски граждани обвиниха Михаил Горбачов във военни престъпления. Те
Коментари Харесай

Шестима литовски граждани обвиниха Михаил Горбачов във военни престъпления

Шестима литовски жители упрекнаха Михаил Горбачов във военни закононарушения. Те подадоха тъжба против някогашния водач на Съюз на съветските социалистически републики, като настояването им е обвързвано със смъртоносни конфликти във Вилнюс през януари 1991 година, откакто балтийската страна разгласи своята самостоятелност. По време на офанзивата бяха убити 14 невъоръжени цивилни, а над 700 души бяха ранени, написа " Евронюз ".

В навечерието на 31-ата годишнина от конфликтите околните на жертвите възобновиха апелите си за правдивост. Семействата упрекнаха Горбачов, че тогава управлява руската войска и не е предотвратил " интернационално закононарушение " против литовски жители.

През 2019 година литовски съд осъди десетки чиновници от руската ера за военни закононарушения, само че прокурорите отхвърлиха да проверяват някогашния водач на Съюз на съветските социалистически републики.

" Ясно е, че дейностите на военните сили не биха били вероятни без съгласуваност с Горбачов “, сподели Робертас Повилайтис, чийто татко е една от 14-те жертви. Той счита, че процесът е " доста значим " и споделя, че " правораздаването не е цялостно ", до момента в който Горбачов не бъде измамен под отговорност.

След 50 години руска окупация Литва се сплоти за самостоятелност и се опита да попречи на Съветския съюз да наложи още веднъж своята конституция. Хиляди деятели за самостоятелност тогава се бяха събрали към радио и телевизионната кула и други основни здания в столицата на 13 януари 1991 година

Повечето от 67-те души, упрекнати за военни закононарушения за насилствените репресии, бяха съдени задочно, в това число някогашният руски министър на защитата Дмитрий Язов, който умря през 2020 година

Отказът да се проверява Горбачов, който в този момент е на 90 години, разгневи фамилиите на жертвите. По-късно Съветският съюз призна независимостта на трите балтийски страни – Естония, Латвия и Литва – през август и септември 1991 година Оттогава те станаха членове на НАТО и Европейския съюз.

Превод: " петел "
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР