Шестима членове от прокурорската колегия внесоха във ВСС предложение за

...
Шестима членове от прокурорската колегия внесоха във ВСС предложение за
Коментари Харесай

Обрат! Прокурорската колегия на ВСС предлага предсрочно освобождаване на Иван Гешев

Шестима членове от прокурорската гилдия внесоха във Висш съдебен съвет предложение за предварителното освобождение на Иван Гешев като основен прокурор.

Мотивите – „ тежко нарушаване на служебните отговорности “. Според шестимата тежкото нарушаване е в присъединяване на израелския специалист в следствието на гърмежа на кортежа на Иван Гешев на 1 май.

По-рано през днешния ден Софийската градска прокуратура популяризира известие,  че не е разпореждала процесуално- следствени дейности с присъединяване на непознато експерт.

През седмицата шефът на националното разследване Борислав Сарафов сподели, че израелския специалист е бил доведен на мястото на гърмежа от заместника му Ясен Тодоров, само че по устно предписание на Гешев.

Представителите на прокурорската гилдия изясняват, че основният прокурор е дал тенденция на следователите и на прокурорите по какъв начин да работят, което е тежко нарушаване на служебните отговорности, тъй като той не разполага с пълномощия да дава директни инструкции.

Сега на ход е пленумът на Висш съдебен съвет, който по закон може да освободи Гешев, единствено в случай че за това гласоподават 17 от членовете му.

И Апелативната прокуратура в София поддържа настояването за премахване на Гешев.

„ Не утвърждаваме навлизането на прокуратурата в политиката, което е в прорез с нейните законови компетенции. Считаме, че активността на институцията би трябвало да е ориентирана към справяне със своите задания. Не сме съгласни с интервенция в работата на органите на правосъдната власт, без значение от кого е реализирана “, пишат от обвиняването.

По-рано през днешния ден от прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет предложиха Гешев да бъде освободен предварително.

Инфо:БТВ

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР